Ezeket tudnia kell az allergiás orrnyálkahártya-gyulladásról, vagyis a szénanátháról

987
HOZZÁSZÓLÁS:

A szénanátha a különböző allergén anyagokkal kapcsolatba került orrnyálkahártya gyulladása.

A szénanátha ismérveiallergia (2)

Cikk hirdetés 8.

Az allergiás náthák rendkívül gyakoriak, a népesség 25%-át érintik. Felnőtteknél minden második „nátha” allergiás eredetű. Főként a gyerekekre és fiatal felnőttekre terjed ki, és nagyon gyakran a tavaszi pollenekkel áll kapcsolatban.

Az orrallergia többnyire „atópiás”, örökletes talajon fejlődik ki. Ez a levegő allergén anyagaira való túlérzékenységi reakció, bizonyos globulinok (IgE) vérben előforduló rendellenesen magas aránya miatt. Az allergének (pollenek) megtelepednek a globulinokon, gyulladási reakciót váltanak ki, és hisztamint szabadítanak fel.

Számos orrnyálkasejt (hízósejt, limfocita és eozinfil fehérvérsejtek) vesz részt a gyulladásban, vegyi közvetítőanyagokat kiválasztva, melyek kitágítják a kis orrereket.

Árulkodó jelek

A beteg hirtelen vérbőséget érez az orrában, majd sorozatos tüsszentések következnek, melyet orrfolyás követ (vizenyős orrfolyás).

A nagyon kellemetlen „eldugult orr” érzése órákig tart, a szaglóérzék elvesztésével, fejfájással, könnyezéssel, köhögéssel; asztma-roham is kapcsolódhat hozzá.

Mit kell tenni?

Ha a rohamnak vannak előzményei, alkalmazzunk az orvos által felírt antihisztamint. Ne használjunk az orrnyálkahártyáját irritló érszűkítő cseppeket. Az allergén anyagokat nem tartalmazó szerekkel való inhalálás néha nagyon hatékony. Ha a rohamok megismétlődnek, konzultáljunk az orvossal.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos meggyőződik, hogy valóban allergiás megfázásról van-e szó, és kizár egy másik esetleges okot: az orr fejlődési rendellenessége, gyógyszerérzékenység (aszpirin, gyulladás-csökkentő, bétablokkolók, depresszió elleni gyógyszerek, túlzott orrcsepp használat), érzékenység bizonyos táplálékokra (alkohol, színezékek) vagy orrpolipok.

Antihisztaminnal, cromonnal vagy a betegség súlyos formáiban kortikoszteroidokkal kezelik. Fürdőkúra vagy kis sebészeti beavatkozás az orrüregnél néha javallott.

Legyünk tájékozottak

Az allergiás nátha megelőzésére néha elég néhány óvintézkedés. Ha lehet küszöböljük ki az illető környezetéből az allergéneket: atkák, állatszőrök, allergiát okozó ipari vagy háztartási szerek (karbantartási termékek stb.).

Száműzzük a padlószőnyegeket, szőnyegeket, kárpitot, plüsst.

Kerüljük a dohányzást, orrcseppeket; kezeljük a fertőzéses megfázásokat. A mindig hosszú és szigorú pontosságot igénylő, speciális érzékenységcsökkentő kúra hatékony lehet, ha a beteg nem régóta érzékeny kis számú allergén anyagra.

987
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]