Mit okozhat a gyulladás a tüdőben?

1402
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyulladás következményei lehetnek:asztma-tudogyulladas

  • Hörgőszűkület – A hörgők izomzata összehúzódik, ennek következtében a hörgők összeszűkülnek; a szűkebb hörgőkön nehezebben áramlik, cserélődik a levegő.
  • A nyálkahártya megvastagodása – A hörgőket bélelő nyálkahártya és a nyálkahártya alatti szövetréteg vizenyős, ödémás lesz, megvastagszik. Ezzel tovább szűkülnek, az izom-összehúzódás miatt már amúgy is szűkebb hörgők.
  • Sűrűbb nyálka – A duzzadt nyálkahártya a szokásosnál sűrűbb, tapadósabb nyálkát termel, ami a kishörgőkben a maradék nyílást is elzárja.
  • A hörgők rugalmasságának elvesztése – Évtizedeken keresztül tartó betegségben a hörgők fala a fenti kóros folyamatok következtében elveszíti rugalmasságát, merev, szűk csőrendszerré épül át, ami már gyógyszerekkel sem tágítható érdemleges mértékben.

Milyen tüneteket okoz a gyulladás?

  • Köhögés – A szervezet érzékeli, hogy valami akadályozza a levegő szabad áramlását, s megpróbálja azt onnan köhögéssel eltávolítani. Természetesen eredménytelenül, hiszen a levegő áramlásának útjában maga a szűk légút áll, amit nem lehet kiköhögni. Ezt hívjuk száraz köhögésnek, ami legfeljebb a sok erőlködés végén jár némi eredménnyel, a sűrű, tapadós színtelen nyálka felköhögésével, ami időlegesen megkönnyebbülést hozhat.
  • Sípoló légzés – A szűk hörgőkön átáramló levegő sípoló hangot ad, mintha sok apró sípot rejtettek volna el a beteg mellkasában. A hörgők fala között kifeszülő nyálka is hangot ad, elsősorban a kilégzéskor.
  • Légszomj – Mindeközben a beteget légszomj gyötri, azt érzi, hogy nem elég a szűk hörgőkön keresztül, erőlködéssel belélegzett levegő.
  • A tüdő teljesítőképességének romlása – Ha ilyenkor mérjük meg a tüdő működését, akkor annak jelentős romlása mutatható ki, jelezve, hogy a tüdő a teljesítőképességének csupán töredékével tudja ellátni feladatát.
Cikk hirdetés 8.

Amíg a gyulladás aktív, azaz amíg nem szorítjuk vissza gyulladásgátló gyógyszerekkel, addig a hörgők túlérzékenysége megmarad, és a gyulladás következményei (hörgőszűkület, nyálkahártya-megvastagodás, sűrűbb nyálka és az ezek következtében megjelenő tünetek is) hörgőtágítókkal csak időlegesen, néhány órára szüntethetők meg, utána ismét visszatérnek.

A tünetek elmaradása tehát kizárólag a hörgők túlérzékenységének megszüntetésétől, azaz a hörgőkben zajló gyulladás állandó féken tartásától várható, ami csak gyulladásgátló szerekkel érhető el.

1402
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]