Mit gondol, milyen gyakori betegség az asztma?

914
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyermekkori és a felnőttkori asztma előfordulási gyakorisága hazánkban és a világ masztma-holgy-legzesás részein eltérő.

A gyermekgyógyászati szakirodalom a 18-19. században felnőtteknél aránylag ritkán, a gyermekeknél pedig úgyszólván alig említi az asztmát.
A hazai 1840-es évek adatai szerint, öt esztendő alatt összesen alig több mint 10 (azaz évente 1-2) gyermek került be asztmás jellegű panasszal a Pesti Szegénygyermek Kórházba.

A gyermekkori asztma még a múlt század elején is ritka betegségnek számított. Az újabb hazai adatok szerint az összes felnőtt (tehát 7-8 millió ember) 1,2-1,4%-a asztmás. Az enyhébb betegekről azonban sokszor nem is tudnak, tudhatnak az orvosok sem, a számuk feltehetően szintén ugyanannyi.

Hazánkban becslések szerint 150-200 ezer (vagy ennél is több) felnőtt asztmás élhet. Az elmúlt 10 év alatt megduplázódott az asztmás betegségek előfordulása.

A gyermekekre vonatkozóan csak Magyarország egyes területeiről vannak adataink. 1985-ig a gyermekkori asztma előfordulási valószínűsége 1%-nál jóval alacsonyabb volt, majd ez az érték az 1990-es években 2%-ra, sőt afelé is emelkedett. Budapesten a gyermekkori asztma előfordulása 1,88% volt 1995-ben, és alig 5 évvel később már 20%-kal több. A középiskolásokon nemrégiben elvégzett szűrővizsgálatok szintén 2%-os gyakoriságot találtak.

Egyes vidékeken a kisebb gyermekeknél 5%-os gyakoriság is előfordult. A világ 56 országában, közel félmillió 13-14 éves gyermeken végzett felmérés szerint, az asztma gyakorisága igen változó, 2 és 30% között mozog. A magas életszínvonallal és a jó higiénés ellátottsággal rendszerint az asztma gyakoribb előfordulása társul!

Meglepő, de a nemzeti jövedelem és az allergiás megbetegedések előfordulása között összefüggés is vonható –> Az asztma gyakorisága például Albániában kevesebb mint 2%, Olaszország egyes területein 6%, máshol több mint 10%, Spanyolországban eléri a 15%-ot. Pontosan nem tudjuk, miért (feltehetően az életmódbeli jellegzetességek és az életszínvonal miatt), de az asztma az angolszász országokban (Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland) a leggyakoribb.

914
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]