Milyen módszerekkel történhet az étel-intolerancia kimutatása?

941
HOZZÁSZÓLÁS:

Az étel-intolerancia kimutatásának egyetlen valóban hatékony módja létezik: a kizárásos diéta. Ám mivel ez a módszer se nem könnyű, se nem gyors, folyamatosan keresik az alternatív lehetőségeket.etelintolerancia

Cikk hirdetés 8.

A közvetett allergiatesztek  nem a táplálkozáson alapulnak. Csak eredményeiket használják fel az étrend módosításához: a pozitív eredményt adó élelmiszereket kiiktatják az étrendből.

Az alábbi vizsgálatok megbízhatósága tudományosan nem igazolt. Egy részük haj- vagy vérmintát alkalmaz, más részük pulzustesztet vagy ingákat, illetve az izomerőt méri („alkalmazott kineziológia”).

Tesztek az étel-intolerancia megállapításához

A pulzusteszt, valamint a limfocita-transzformációs tesztnek nevezett eljárás esetleg általánosságban jelezhet érzékenységi reakciókat – de csak néha, ráadásul akkor sem ad használhatóan pontos eredményt, ha a legavatottabb szakember végzi. Sok ilyen ételérzékenység-teszt nagy reklámot kap.

Sajnos a tesztet végző „intézmény” eleve adottnak veszi azt, hogy a problémát élelmiszer okozza. Ugyanez igaz általában a „táplálkozás-terapeutákra” és más alternatív gyógyászokra, akik ezt a fajta vizsgálati módszert ajánlják. Azok, akik ilyen teszteknek alávetik magukat, rendszerint hosszú listát kapnak a vizsgálat során pozitívnak bizonyult élelmiszerekből.

Ezzel szemben klinikai körülmények között -kizárásos diéta alkalmazásával – bebizonyosodott, hogy a bélirritációt vagy erős fejfájást (az étel-intolerancia tipikus tüneteit) mutató betegek nagy többségének nincs étel-intoleranciája, és akinek van, az is csupán egy-kétféle élelmiszerre érzékeny. Azt a hosszú listát, melyet e tesztek eredményeként a beteg kap, enyhén szólva is fenntartásokkal kell fogadni.

A vérmintát igénylő teszteknél a vizsgálat megbízhatósága könnyen eldönthető úgy, hogy ugyanattól a személytől két vérmintát küldenek el, más név alatt. Ezt a módszert többször is alkalmazták különböző „tesztelő intézményeknél”, és mindannyiszor két teljesen eltérő élelmiszerlistát kaptak vissza.

Ehhez hasonló módszerekkel azt is kimutatták, hogy ezek a tesztek a valódi allergiás reakciókat viszont nem is veszik figyelembe. Az egyik kirívó esetben egy nőt, akinek valódi földimogyoró-allergiája volt, a „táplálkozás-terapeuta” arról biztosított, hogy nyugodtan ehet földimogyorót, az rá nézve semmiféle veszélyt nem jelent.

Sok ételérzékeny ember viszont azt mondja, hogy jobban lettek az ilyen teszteken alapuló diéták hatására – és ez valóban így is lehet, hiszen az étel-intolerancia kialakításában nagyon gyakran játszanak szerepet az olyan mindennapos élelmiszerek, mint a búza vagy a tej, s ezek sokszor szerepelnek a „tesztelő intézmények” által kiállított listákon.

A probléma az, hogy ezek az emberek gyakran egy sor egyéb, a szervezet számára fontos tápanyagokban gazdag élelmiszert is kiiktatnak az étrendjükből – teljesen fölöslegesen. Ráadásul azok, akik történetesen olyan táplálékra érzékenyek, amely nem szerepel a listán, csak veszítenek a vizsgálattal.

Az ő egészségi állapotuknak sokkal többet használna, ha a tünetet okozó minden élelmiszert azonosítanák és száműznék étrendjükből. Végül kiderül, hogy a kizárásos diéta olcsóbb, és sokkal nagyobb valószínűséggel vezet eredményre.

941
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]