Milyen lehetőségek kínálkoznak az allergia megelőzésére?

1004
HOZZÁSZÓLÁS:

Korunkban egyre többször esik szó a megelőzésről, a prevencióról, azonban az orvostudomány – jellegéből adódóan – a kezeléscentrikusság, s ezen túlmenően a gyógyszerek használata melleallergia18tt teszi le a voksát. Az allergiás betegségek esetében a szakma kimondja: „A prevenció fontosságát elvileg a terápia elé helyezzük“, de hozzáteszi: „nehéz azonban meghatározni, hogy milyen prevenció lenne a leghatékonyabb.”

Milyen allergiamegelőzési lehetőségek vannak?

Cikk hirdetés 8.

A megelőzés elméletben tehát fontos, a gyakorlatban azonban az orrcseppről, orrsprayről, antihisztaminról és kortikoszteroidról beszélnek a szakemberek. Ez talán abból is adódhat, hogy az allergiák okaira rámutató irodalmak meglehetősen „sokszínűek”, és míg egyesek a genetikai hajlam meghatározó voltát hangsúlyozzák, addig mások a külső környezeti tényezők és az életmód fontosságát.

A szakmai álláspontok szerint az allergiás kórfolyamat egy határon túl már visszafordíthatatlan (irreverzíbilis), így e pont után a prevenciós törekvések értelmüket veszítik. Amennyiben a genetikai kód dönt, vagy a pontos kiváltó okokat nem ismerjük, hiábavaló megelőzésről beszélni.

Ha azonban a provokáló hatások egy része egyénileg elkerülhető, akkor a prevenció a legfontosabb tényezővé lép elő. Márpedig az újabb eredmények szerint ez utóbbi valószínűsíthető. Az allergiát kiváltó okok nagy vonalakban ismertek:

  • örökletes faktorok,
  • allergének magas koncentrációja,
  • környezeti szennyező anyagok,
  • klimatikus viszonyok,
  • életvitel,
  • pszichikai állapot.

A szakirodalmak szerint a légúti allergiák esetében az ún. primer (elsődleges) prevenció, vagyis a túlérzékennyé válás megelőzése nehezen megoldható, és csak filozófia, ugyanis a legtöbb allergént képtelenség kiiktatni a levegőből. Az allergénszegény étkezés – egyesek szerint – csak egyéves kor alatt hatásos, e felett nincs jelentős befolyása az allergiás történésekre. Számos megfigyelés azonban alátámasztja, hogy az egyéves kor feletti, sőt a fiatalkori és felnőttkori táplálkozási szokások is befolyásolják az allergiás folyamatokat.”

Az orvosok az ún. szekunder prevencióban már nagyobb lehetőségeket látnak, ez a tünetek megjelenésének megelőzését jelenti a már szenzibilizált (allergiás) egyén életében. A lakásban illetve a körülötte lévő atka, svábbogár, hobbiállat (kutya, macska, tengerimalac) és penészgomba elleni védekezés, illetve ezek eltávolítása, kiiktatása („allergénkontroll”), és így az allergénszegény beltéri mikrokörnyezet bizonyítottan csökkenti a tüneteket. (Az élet első hónapjaiban ez elsődleges prevenciónak minősül, vagyis magának a betegségnek a kockázatát csökkenti.)

Az ún. kültéri allergének is szerepet kapnak a korai allergiás kórképekben, mivel az agresszív pollenekben dús hónapokban születetteknél magasabb a légúti allergiák kockázata. A téli időszakban született csecsemőknél ugyanakkor a háziporral és penészgombákkal szemben alakul ki gyakrabban allergia. Egyes gyógyszerek megelőző alkalmazását szintén prevenciós módszernek tartják a szakemberek, a farmakoprevenció szélesebb elterjedése azonban jelenleg tudományos bizonyítékokat kíván.

Az orvostudomány tehát ez esetben sem tudott túllépni a kezeléscentrikus szemléletmódon, sőt, az allergológia szaktudománya még közelebb került a gyógyszerészeti diszciplínához.

1004
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]