Mik az allergiás és a vírusos eredetű nátha közötti hasonlóságok és különbségek?

982
HOZZÁSZÓLÁS:

A nátha az orrnyálkahártya gyulladása, ami a nyálkahártya duzzanatát és vizenyőjét (ödémáját), valamint fokozott váladékképződést okoz. Ezek együttesen elzárják a levegő útját, ezért nehezített orrlégzés, szájlégzés és szagláscsökkenés alakul ki.megfazas-natha-influenza-orrfujas-03

Cikk hirdetés 8.

Fertőzés esetén vírusok vagy baktériumok okozzák a gyulladást, ilyenkor a fertőzést és annak következményeit kell kezelni. A heveny nátha – az esetek döntő többségében – vírusos eredetű, nem súlyos betegség, amely tüneti kezelés mellett 10 napon belül magától meggyógyul.

Vírusos nátha elsősorban télen, kora tavasszal és késő ősszel fordul elő, és mindig egyéb – az általános vírusfertőzésre jellemző – tünetek, így láz, rossz közérzet, levertség, végtagfájdalom, torokfájás, -kaparás, kötőhártya-gyulladás kísérik. A baktériumok általában csak 7-10 nap után okoznak felülfertőzést, amelyet a jellegzetesen sűrű, sárgás orrváladék és az elhúzódó orrdugulás jellemeznek.

Allergiás náthában az orrnyálkahártya gyulladásának hátterében allergiás folyamat áll. Az allergiás folyamat vagy állandóan vagy visszatérően okoz gyulladást, ezért mindkét esetben idült nátháról beszélünk. Baktériumok ebben az esetben is okozhatnak felülfertőzést, de ez jóval ritkább, mint a vírusos náthában

A vírusos és az allergiás eredetű nátha közötti hasonlóságok és különbségek

Vírusos eredetű nátha: 

Tünetek:

  • orrdugulás,
  • nehezített orrlégzés,
  • szájlégzés,
  • szagláscsökkenés.

Hátterében fertőzés áll. Rendszerint 10 napon belül meggyógyul.

Kísérő tünetei jellegzetesek: láz, rossz közérzet, levertség, végtagfájdalom, torokfájás, -kaparás, kötőhártya-gyulladás. 7-10 nap után bakteriális felülfertőződés gyakoribb.

Allergiás nátha: 

Hátterében allergiás folyamat áll. A tünetek sokkal tovább tartanak. A vírusos eredetű náthára jellemző kísérő tünetek nem jelentkeznek. A bakteriális felülfertőződés ritka.

Az őszi-téli időszakban jelentkező allergiás nátha sokszor nehezen különböztethető meg a vírusos megfázástól. Míg az utóbbi 10 napon belül elmúlik, és kísérő tünetei jellegzetesek, addig az allergiás nátha tünetei általában sokkal tovább állnak fenn, de a fennállás időtartama – főleg eleinte — az allergiát kiváltó növény virágzásának időtartamától is függ.

A fertőzéses eredetű, illetve az allergiás nátha egyéb náthafajtákkal is kapcsolódhat (pl. hormonális, vasomotoros, gyógyszer, élelmiszer, vegyszer, környezetszennyeződés által kiváltott), ilyenkor a tünetek nem vagy csak hosszabb idő alatt enyhülnek vagy szűnnek meg

Az egészséges ember szervezete nem minden idegen anyaggal (antigénnel) szemben védekezik, az ártalmatlan anyagokra nem reagál.

Az allergiás szervezetben az immunrendszer tévútra kerül, és az ártalmatlan idegen anyagokkal (allergénekkel) szemben is ellenanyagot termel.

Genetikai hajlam (atópia) esetén, amikor a szervezet egyszer vagy többször találkozik az allergénnel, arra fokozatosan érzékennyé válik, és megkezdi ellene az IgE nevű ellenanyag termelését, ami a hízósejtek felszínéhez kötődik.

Ha a szervezet ismételten találkozik az allergénnel, a jellegzetes ellenanyagok megkötik azt. Ez a kötődés indítja be a további bonyolult biokémiai folyamatokat. A hízósejtekből speciális, ún. közvetítő anyagok (mediátorok, a legfontosabb képviselőjük a hisztamin) szabadulnak ki, amelyek a környező szövetekbe jutnak, ahol számos hatást – így orrnyálkahártya-duzzanatot, orrfolyást, tüsszögést – válthatnak ki.

A szénanáthára jellemző, hogy az allergén és az ellenanyag kötődését követően 10-15 percen belül megjelennek a jellegzetes tünetek, órák múlva pedig kialakul a késői fázis, amelyben szintén közvetítő, illetve sejtkárosító anyagok szabadulnak fel, ezek okozzák a tartós gyulladást.

Az allergénekkel telített nyálkahártya fokozottan érzékennyé (túlérzékennyé) válik, így egyéb izgató anyagok (pl. dohányfüst) is kiválthatják a jellegzetes tüneteket.

982
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]