Miért nehéz az asztma diagnosztizálása?

997
HOZZÁSZÓLÁS:

Az asztma diagnosztizálásához az alábbi két vizsgálatot mindeniképpen el szokták végezni:

Cikk hirdetés 8.

legzes_vizsgalat

1. Csúcsáramlásmérés alapállapotban: a csúcsáramlás az a legnagyobb sebesség, amivel a levegő kilégzéskor távozik a tüdőiről – ezt egy egyszerit, hordozható készülékkel, a csúcsáramlásmérővel mérik. Az összeszűkült légutak miatt az asztmásoknál a csúcsáramlás értéke a normálisnál alacsonyabb.

2. Hörgtágító adására fellépő csúcsáramlás meghatározásakor a légutak izomzatát ellazító béta-2-agonista készítményt adnak. Ha a hatására a csúcsáramlás értéke több, mint 15 százalékkal javul, az kifejezetten asztmára utal.

Az asztma diagnózisát nehezítő körülmények

 • Csecsemőknél nehéz felismerni, különösen mivel megfázás vagy mellkasi fertőzés esetén is gyakran sípolva veszik a levegői. Ez általában csak átmeneti tünet, nem lesz belőle feltétlenül asztma. Komoly vita folyik arról, hogy a ziháló csecsemők asztmatikusnak tekintendők-e, vagy sem, s hogy milyen mértékű nehézlégzés esetén kell nekik asztmagyógyszereket adni. Nagyobb gyerekeknél, akiknél zihálás csak mellkasi fertőzéseknél lép fel, a legtöbb orvos szerint hatékonyak az asztma elleni gyógyszerek – ilyen kezeléssel megakadályozható az asztma.
 • Ha a fő tünet a köhögés.
 • Ha az asztma csak éjszaka lép fel. A diagnózis beállítását ilyenkor az segíti, ha otthon reggel és este meghatározzuk a csúcsáramlást.
 • Ha csak egyetlen, hirtelen asztmás roham lép fel valamilyen erős allergénterhelés hatására. Ez szénanáthában szenvedőknél szokott néha előfordulni, a pollenidény derekán, különösen viharok idején. Az orvosok egy része ilyenkor rögtön asztmaellenes gyógyszerek adását látja jónak, ám hatékonyabb lehet, ha magát a szénanáthát kezeljük antihisztaminokkal, és figyeljük, mi történik. Gyakran nem lép lel több asztmás roham.

Az alábbi állapotok (betegségek) téveszthetők össze az asztmával:

 • Gyerekeknél belélegzett (beszippantott) tárgy, amely megakad a légutakban. Csecsemőknél tejcseppecskék beszívása is okozhatja – ebben az esetben az „asztma” főleg etetés után lép fel.
 • Éjszaka a garatba lecsorgó váladék.
 • Heiuer-szindróma
 • Brouchiolitis: vírusfertőzés, mely a csecsemők és kisgyermekek hörgőcskéit (brouchiolusait) érinti. Az asztmától eltérően lázzal jár.
 • Nyelőcsőreflux-betegség: gyomorsav- és táplálék-visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe. (A legjellegzetesebb, de nem feltétlen tünete a gyomorégés.) Súlyosbíthatja az asztmát, illetve asztmaszerű tüneteket produkálhat; csecsemőket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt érinthet. Erre utalnak az este, késői vacsora után, vagy pedig fekvő testhelyzetben rendszeresen fellépő tünetek.
 • A hiperventiláció, amit nem asztmatikusoknál könnyen asztmának vélhetnek, ha légszomjat okoz.
 • Aspergillosis
 • A hangszálakat érintő problémák. Például a belégzésnél habituálisan összehúzódó hangszálak mély, ziháló hangot keltenek, és megtévesztő, asztmaszerű tüneteket produkálva légszomjat okoznak. A probléma azokat is érintheti, akik valóban asztmások. Oka többnyire pszichológiai.
 • Enyhe szénmonoxid-mérgezés (pl. rosszul szellőző gáztűzhelyből), amely légszomjat és fáradtságot okozhat.
 • A hörgőtágulat: a hörgők gyermekkori betegségek, pl. tüdőgyulladás vagy szamárköhögés okozta kitágulása és károsodása. Állandósult légszomjat okoz.
997
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]