Mi szükséges az allergia kialakulásához?

1020
HOZZÁSZÓLÁS:

Az allergiák számának, dinamikusan növekvő gyakoriságának okait nem találhatjuk meg az örökletes tényezőkben, mert azok hatása lényegesen „lomhábban” érvényesül. Egy generációváltás idejét 25 évnek számolva, sehogy sem lehet az öröklés az egyedüli oka annak, hogy egyes allergiafajták száma 25 év alatt egyenesen megduplázódott.

Cikk hirdetés 8.

allergia11

Mi kell még az allergia kialakulásához?

Ám az allergének sem lehettek a kizárólagos kiváltó okok, még az allergiára hajlamosakban sem, mert a környezeti allergének biológiai változása is sokkal lassabb, mint amilyen tempóban a betegség gyakorisága emelkedett.

Kétségtelen, hogy egyre több vegyszert használunk mindennapi életünkben. Az élelmiszer-kereskedelem nemzetközivé válása olyan táplálékokat tesz elérhetővé, amelyeket szüleink legfeljebb csak könyvekből ismertek, és vannak olyan pollenek is (mint az unos-untalan emlegetett parlagfű), amelyek még az elmúlt években is tovább terjedtek Magyarországon, egyre magasabb pollenkoncentrációkat eredményezve.

Mindez elősegítheti az allergiák terjedését. Másfelől az is igaz, hogy a forgalomba kerülő új kozmetikumok, háztartási vegyszerek, genetikailag módosított tápanyagok, táplálék kiegészítők nagy részét már szigorú vizsgálatoknak vetik alá a bevezetés előtt, többek között azért is, hogy az esetleges allergiakeltő hatásúakat kizárhassák, vagy legalább azonosíthassák.

A nálunk új élelmiszerek más országokban évszázadok óta kedvelt csemegék, és érdekes módon Európa legtöbb országában jóformán nem is ismerik a parlagfüvet. Az allergének szerepe tehát nélkülözhetetlen a betegség keltésében: ha nem is szorosan, de a betegség kialakulása, kiújulása, fennmaradása a kontaktusok időtartamával és koncentrációjával függ össze: a magas allergénkoncentrációk általában erősebb tüneteket, gyorsabb érzékennyé válást jelentenek.

Szinte hihetetlen, de ez az összefüggés már a terhes és magzata vonatkozásában is kimutatható: két éve ismertek megfigyelések, melyek szerint, ha a kismama terhessége alatt olyan lakásban él, amelyben a csótánykoncentráció egy bizonyos (magas) értéket meghalad, a születendő gyermeknek akár harmincszor (!) is nagyobb rizikója lehet asztma, hörghurut kialakulására.

Emellett a környezeti szennyező, károsító tényezők bár önmaguk általában nem allergének, „felértékelik” az allergént – ugyanolyan erősségű betegséget idéznek elő a szervezetben alacsony koncentrációban is, mint amilyen tüneteket egyébként csak sokkal hosszabb, koncentráltabb kontaktus hozna létre.

1020
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]