Mely gyógyszerek válthatnak ki leggyakrabban allergiát?

1060
HOZZÁSZÓLÁS:

Bizonyára nem meglepő, hogy a gyógyszeripar termékei is kiválthatnak allergiát. Az esetek egy részében nem allergia, hanem intolerancia áll fenn. Az előbbi a szer beadását követően illetve a kezelés kezdetén még nem jár panasszal, míg az utóbbi esetében az első adagolás is kiváltja a reakciót.gyogyszer-antibiotikum-fogyasztas-2

Penicillinallergia

Cikk hirdetés 8.

A leggyakoribb allergénként az antibiotikumok csoportját, ezen belül is a penicillint tartják számon (a kezelt betegek 2-5%-a). A tünetek lehetnek:

  • ekcéma,
  • csalánkiütés,
  • angioödéma.

Az antibiotikumok részben közvetett úton váltanak ki reakciót a bélflóra egyensúlyának kibillentése által. Egyes védőoltások is nem várt tüneteket eredményezhetnek, amelyek hátterében sok esetben a tojásallergia áll. Az oltóanyagok egy része tojásfehérjét tartalmaz, ezt az érzékenyeknél figyelembe kell venni.

Aszpirin

A gyógyszer-intoleranciákon belül egy gyakran alkalmazott szer, az aszpirin érdemel említést, amelynek szedésekor az acetil-szalicilsav hatóanyagból felszabaduló szalicilsav idézi elő a szimptómákat. Az aszpirinérzékeny emberek már szaliciláttartalmú gyógyszerre is reagálhatnak, és legalább 15%-uk a tartrazin (E 102) nevű mesterséges színanyagra is érzékeny.

A tünetek elkerülését tehát ilyen esetekben szalicilát- és tartrazinmentes étrend biztosítja. A tartrazin citromsárga színt kölcsönöz a termékeknek, gyógyszerkapszulák színezésére és élelmiszeripari célokra (színezett italok, szószok, öntetek, aprósütemények, levesporok, pudingok, édességek, zselék, fagylaltok, nyalóka, lekvár stb.) alkalmazzák.

Természetes szalicilátot tartalmazó gyümölcsök (szárítmányok, bogyós gyümölcs, ananász, szőlő) és zöldségfélék (uborka), egyes fűszerek ill. gyógynövények (kakukkfű, menta, paprika, curry, rozmaring, oregáno, mustár, fahéj), valamint a mandula, a méz és a tea fogyasztása is kellemetlen hatást válthat ki az erre érzékenyeknél.

A szalicilát és benzoesav közötti ún. keresztreakció miatt a benzoesav-tartalmú gyógyszerek és élelmiszerek (E 210-219) is ellen-javallottak a szalicilérzékenyek számára.” Az aszpirin szerepe az asztmás roham kiváltásában igazoltnak tekinthető, így asztmásoknak is érdemes mellőzniük a szaliciltartalmú készítményeket.

Egyéb allergének

A tapasztalatok szerint egyes helyi érzéstelenítők és bőrrel érintkező kémiai szerek is válthatnak ki túlérzékenységi reakciót. A legtöbb esetben a gyógyszer elvonását követő néhány napon belül a bőrtünetek enyhülnek és a viszketés csillapodik.

A gyógyszerallergiák esetében nehéz kérdést jelentenek a létfontosságú szerek alkalmazásakor kiváltott reakciók. Ilyen esetekben többnyire – az életmentés érdekében – fenntartják a gyógyszer alkalmazását, az allergiás tünetek (csalánkiütés stb.) enyhítése mellett. (Természetesen ez nem járható út, ha az adott anyag súlyos allergiás rohamot – anafilaxiás sokkot – eredményezhet.)*

A szintetikus anyagok világának tehát kétségtelenül vannak árnyékos oldalai is, sőt kisebbfajta csodának tekinthető, hogy a több ezer szintetikus vegyület közül, amelyekkel tüdőnk, tápcsatornánk, kiválasztószerveink és bőrünk találkozik, „csak” mintegy 150-200 vegyület allergenitását igazolták.

A gyógyszerek esetében nemcsak maga a hatóanyag, hanem a gyártáshoz használt mesterséges édesítők, színezékek, tapadásgátlók, fényesítőanyagok, állománymódosítók és egyéb adalék anyagok is szerepet kapnak az adverz (nem várt) folyamatokban.

Az allergiás beteg szervezete az idő előrehaladásával gyengül, immunrendszere a folyamatos igénybevétel miatt károsodik. E destruktív mechanizmusok keresztreakciók, sőt újabb kórképek megjelenését (autoimmun betegségek, gombás vagy daganatos betegségek stb.) hozhatják magukkal, amelyre újabb gyógyszeres kezelés a válasz, visszahatásként ismét megnövelve ezzel az allergiás kockázatokat. Az ördögi kör itt zárul be, és egyszersmind világunk „gyógyszerfüggő” szemléletmódjának tarthatatlansága is itt válik nyilvánvalóvá.

A gyógyszereket „szükséges rossznak” tartják, amelyek mellőzése nagyobb kárral jár, mint használatuk. Az allergiás megbetegedések kezelésekor sok esetben valóban szükséges, sőt életmentő lehet az azonnali gyógyszeres kezelés (pl. asztmás roham esetén).

A problémát inkább az jelenti, amikor a gyógyszeres kezelésen kívül nem kutatják a gyógyítás összes fellelhető lehetőségét, nem keresünk más terápiás alternatívát, és nem fogadjuk el azokat a tényszerű tapasztalatokat, amelyek az egészségvédő szemléletmód (táplálkozás, testmozgás, légzés stb.) megelőző szerepét támasztják alá.

1060
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]