Hogyan lehet hatékonyan kezelni az asztmát?

921
HOZZÁSZÓLÁS:

Az asztma kezelésében a legfontosabb feladat, hogy megpróbáljuk az allergénekkel és irritáló anyagokkal való érintkezést minimálisra csökkenteni.asztma-kezelese

Cikk hirdetés 8.

Ha az asztmás dohányzik, abba kell hagynia, mert a dohányfüst a gyulladást súlyosbítja. A család minden tagjának el kell fogadnia, hogy a lakáson belül tilos a dohányzás.

A gyulladás megszüntetése

Az asztma hatékony kezelésének egyik célja a légutak gyulladásának a megszüntetése. Ennek egyik módja a megelőző gyógyszerek, pl. szteroidok vagy kromoglikátok, ill. újabban a leukotrién-antagonisták szedése amellett, hogy megpróbálunk megszabadulni a problémát kiváltó környezeti allergéntől.

A légúti gyulladás mérséklésében sokat segíthet az asztmával összefüggő betegségek, pl. orrmelléküreg-gyulladás, szénanátha, az egész éven át tartó allergiás rhinitis, a nyelőcsőreflux-betegség kezelése. Egyes orvosok a bőrgombák kikezelését is nagyon fontosnak tartják. A panaszokra jótékony hatással lehet az egészségesebb étrend is.

Az asztmás roham csillapítása

Az asztma kezelésekor a másik feladat az asztmás roham csillapítása, a hörgőgörcs megszüntetése. Erre szolgálnak a különféle hörgtágító hatású asztmaellenes gyógyszerek, pl. a béta-2-agonisták. Ne feledjük azonban, hogy ezek csupán az asztmaroham tüneteit enyhítik, magát a kiváltó okot, a gyulladást nem.

Ha az. irántuk való igény nagymértékben nő, az a betegség súlyosbodását jelzi – ekkor orvoshoz kell fordulni, hogy a gyógyszereket úrra állítsa be, különben nő az igen súlyos vagy akár halálos asztmás roham kockázata. Régebben az asztma kezelésében a főszerepet a hörgtágítók játszották, melyeket teljesen biztonságosnak tartottak, míg a ma megelőző gyógyszerként felírt szteroidokat csak nagyon súlyos esetekben adták.

Ennek oka az volt, hogy akkoriban nem álltak rendelkezésre belélegezhető formában szteroidkészítmények. Mindez megváltozott: ma már a legtöbb asztmás beteg megelőző készítményeket kap, kivéve azokat, akiknél csak nagyon ritkán lépnek fel rohamok.

Az asztma gyógyszeres kezelését nem háríthatjuk teljes egészében az orvosra – a hatékony terápia egyéni döntések sorát igényli a beteg részéről is. Ha például megfázáskor súlyosbodik az asztma, már a megfázás első jeleire növelnünk kell a megelőző gyógyszer adagját annak érdekében, hogy a gyulladást megelőzhessük.

Azt is tudnunk kell, mikor annyira súlyos egy asztmás roham, hogy mentőt kell hívni. Az orvosunkkal közösen kidolgozott kezelési terv hasznos segítség. Ugyancsak tanácsos beszerezni egy csúcsáramlásmérőt. A csúcsáramlás-értékek rögzítésével rendszeresen nyomon lehet követni az asztmás tünetek változását.

 A többi probléma mérséklése

A harmadik feladat az egyéb problémák enyhítése:

  • Az asztmás rohamot kísérő pánikreakciók tovább súlyosbíthatják a tüneteket – ezek kezelésére nagyon alkalmas a jóga, a különféle relaxációs technikák vagy a küzdősportok elsajátítása.
  • A hiperventiláció sokkal nagyobb szerepet játszik az asztmás rohamban, mint azt korábban gondolták – leküzdésére számos módszer kínálkozik.
  • A mellkas deformálódása, mely súlyos asztmánál alakul ki, osteopathiával kezelhető.
  • Jelentős túlsúly esetén a fogyás megkönnyíti a légzést.
921
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]