Hogyan kezelhető az allergiás rhinitis?

1040
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha a rhinitis forrásaként egy adott allergént, pl. háziporatkát vagy penészspórát azonosítanak, érdemes megpróbálkozni a lakásból való kiküszöbölésével, mert ez elkerülhetővé teszi a gyógyszerek használatát.allergias-rhinitis

Hogyan kezelhető az allergiás rhinitis?

Cikk hirdetés 8.

Ha az allergéntől nem lehel megszabadulni, az immunterápia vagy a deszenzibilizálás valamilyen formája segíthet.

Az orrcseppek hatóanyaga közvetlenül a célterületre kerül, minimális adag is elég lehet, s így kevesebb mellékhatással kell számolni. Az alábbi gyógyszerek használatosak:

  • krotnoglikát az allergiás reakció megelőzésére,
  • antihisztaminok az allergiás reakció által előidézett gyulladás megelőzésére,
  • szteroidok a gyulladás enyhítésére.

A szteroidos orrcseppek a NARES és a triád kezelésére is jól beváltak. Ha folyamatosan szteroidos cseppeket használ, az orvosnak félévente meg kell vizsgálni az orrnyálkahártya állapotát.

Ügyeljen arra, hogy a cseppeket helyesen juttassa be az orrába, különösen ha orrpolipja is van. Ha csípő, égő vagy száraz érzést tapasztal, azt sokszor a cseppekben lévő tartósítószerek okozzák, nem maga a gyógyszer.

Recept nélkül kapható orrcseppet ne használjon 1 -2 napnál tovább: az allergia vagy a gyulladás kezelésére egyáltalán nem alkalmas, s különben is csak alkalmi „duguláselhárító”.

Az orr néhány nap alatt hozzászokik, s amikor abbahagyja a használatát, pillanatok alatt újra bedugul. Ez persze idővel elmúlik, de addig rendkívül kellemetlen. Ha az orrcsepp használatát követően eldugul az orra, ne adjon be újabb cseppeket – szükség van erre az „elvonási tünetre”, hogy ismét rendbe jöjjön.

Ha az allergiaellenes gyógyszerek egyike se használ, a sima orrcseppek viszont igen, akkor valószínűleg nem allergiás betegségben, hanem ún. vazomotorikus rhinitisben szenved. Tünetei igen hasonlóak az allergiás rhinitiséhez, de tüsszögés és viszketés nem kíséri. A probléma antikolinerg gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető.

A kizárásos étrend bármilyen élelmiszer-túlérzékenység igazolására alkalmas. A heveny allergiás rhinitisben szenvedők egy részénél, akiknél nincs kimutatott allergén, csodákra képes – köztük azoknál is, akiknél a váladéktermelődés olyan mértékű, hogy már a munkában és a mindennapi életben is akadályozza őket.

Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha arra gyanakszik, hogy valamely élelmiszer a bűnös, vagy ha légi úton terjedő allergén egyértelműen nem mutatható ki. Rhinitisben nagyon gyakran az élesztő (kenyér, sör és B-vitamin-tabletták alkotórésze) a bajkeverő.

Ugyancsak érdemes megpróbálni az akupunktúrát az orrdugulás enyhítésére és a váladékfolyás megállítására, az allergiás rhinitis tüneteinek kialakulásában ugyanis a vegetatív idegrendszer játszik szerepet – a vazomotoros rhinitis tüneteinek pedig kizárólagos oka.

A súlyos orr melléküreg gyulladásban szenvedőknél esetleg a csontkovácsolás segítheti elő a váladék kiürülését.

A perenniális kiváltásában ritkán lelki-érzelmi reakciók is közrejátszanak – ilyenkor a tünetek stresszhelyzetekben jelentősen súlyosbodnak.

Ennek egyik megnyilvánulása az a típus, amikor a rhinitis tünetei (és olykor az asztmás panaszok) szeretkezés hatására lépnek fel. Ilyen esetben pszichoterápiás kezelés segíthet. (Először mindenesetre azt célszerű ellenőrizni, nem esetleg az ágyban lévő poratkákra allergiás-e az illető...)

1040
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]