Hogyan jön létre az allergiás reakció?

1006
HOZZÁSZÓLÁS:

Immunrendszerünk képes felismerni a „saját” és „nem saját”, vagyis idegen molekulákat. Ez utóbbiakat betolakodónak, ellenségnek tekinti, és minden tartalékot mozgósít kiküszöbölésükre.allergia111

Cikk hirdetés 8.

Egy-egy konkrét kórokozó sejt eltávolítása után, vagy védőoltások hatására a szervezet védettséget alakít ki, amelyet immunitásnak nevezünk.

Minden olyan, kívülről bejutó vagy a szervezet belsejében keletkező molekulát, amely ellenanyag (vagy antitest) termelését eredményezi az immunrendszer részéről, antigénnek nevezünk. Az antigének minden esetben specifikus antitestek keletkezésével járnak együtt, vagyis adott antigénstruktúrához csak ahhoz pontosan illő antitest kapcsolódhat.

Hogyan jön létre az allergiás reakció?

Egészséges szervezetben az immunrendszer megfelelően végzi munkáját, és csak indokolt esetben „riasztja” a védelmi vonalakat. Előfordul azonban az is, hogy akkor is megtörténik az előbb említett riasztás, ha különösebb veszély nem áll fenn. Ilyen módon a bonyolult védelmi rendszer „átbillen”, és előnyös funkciók helyett károsító mechanizmusokat léptet életbe. Ez utóbbi esetben beszélünk allergiáról.

Az allergiás reakció tehát nem más, mint az emberi szervezetet károsító immunreakciók gyűjtőneve. Minden olyan antigén-molekulát, amely immunreakcióban vesz részt és allergiás tüneteket produkál, allergénnek hívunk.”

Allergiában az allergén hatására az immunrendszer kórosan fokozott mértékben aktiválódik, és valójában ez okozza a szervezet károsodását.”‘ Az allergiás reakció általában IgE-típusú ellenanyag fokozott termelésével jár együtt. Az IgG, IgM és IgA antitestek képzésében megnyilvánuló reakció a normál, egészséges immunműködés részének tekinthető.

Allergia során tulajdonképpen „téves riasztásról” van szó. E működési mechanizmus olyan bankhoz hasonlítható, amelynek érzékeny védelmi rendszere akkor is behatolást jelez, amikor csak egy ártalmatlan lehulló falevél ért az épület ablakához. Amiképpen az ilyenfajta gyakori tévedések és a velük járó állandó kiadások fölemészthetik egy cég tartalékait, hasonlóképpen az emberi szervezet is leépül, elhasználódik. A cél minden esetben a folyamat lassítása, illetve megállítása.

Az allergia jelenségének ismerete és kutatása egyébként nem új keletű, hiszen a régebbi időkből is maradtak fenn írásos emlékek e betegségről.

1006
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]