Hogyan diagnosztizálható a szénanátha?

933
HOZZÁSZÓLÁS:

A szénanáthánál a leggyakoribb diagnosztikai eszköz a bőrpróba. Felismerésekor három kérdés merül fel.szenanatha2

Cikk hirdetés 8.

1. Valóban szénanátháról van szó?

2. Mely pollen(ek) a lelelős(ek)?

3. A pollenen kívül más allergének is szerepet játszanak-e?

Mindazonáltal ne lepődjünk meg, ha az orvos egyik kérdést sem teszi föl. Ha valakinek szénanáthaszerű tünetei vannak a pollenszezonban (tehát amikor a legtöbb szénanáthásnál jelentkeznek a tünetek), sok orvos részletes kivizsgálás nélkül arra a következtetésre jut, hogy az illetőnek szénanáthája van, és itt pont kerül az. ügyre. Ha a szénanátha jól reagál a gyógyszeres kezelésre, illetve ha a polleneket sikeresen el tudja kerülni, akkor nincs szükség további intézkedésekre.

Kivizsgálásra akkor van szükség, ha:

  • A tünetek a pollenszezonban súlyosabbak, de azon kívül sem múlnak el teljesen – ami azt jelzi, hogy az allergiás betegség hátterében nemcsak virágporok állnak, hanem olyan allergének is, melyeknek a szervezet egész éven át ki van téve, pl. háziporatka vagy penész.
  • A tünetek akkor súlyosbodnak, amikor érzése szerint inkább javulniuk kellene. Például, ha szénanáthában szenved, de zárt ablakok mellett nem jobban, hanem inkább rosszabbul van a lakásban, ez azt jelezheti, hogy egy idényszerűen a lakásban előforduló beltéri allergén a tettes – pl. a penészgomba spórái vagy csótány (az utóbbi a hideg telű tájakon gyakran idényjellegű.
  • Tünetei már a pollenszezon előtt jelentkeznek, vagy jóval utána is megmaradnak, illetve ha a tünetek súlyossága nem mulat összefüggést a gyanús pollen légköri meny-nyiségével.
  • Otthona közelében sokkal rosszabbul van, mint másutt. Lehet, hogy a kert valamelyik növénye, fája okozza a betegséget. Egy kaliforniai lakos mondta: „A legtöbbet a házunk előtti gyepen álló olajfától szenvedtem, olyannyira, hogy a végén ki kellett vágatnom.”
  • Szabadságát úgy tervezi, hogy annak legfőbb célja a bajt okozó pollen elkerülése. A más vidékre költözés, olyan helyre, ahol más növények fordulnak elő, segíthet annak kiderítésében, hogy szénanáthája kialakulásáért mi lehet a felelős.

Ha a teljes kivizsgálás a cél, ügyeljen arra, hogy azt kellő gonddal végezzék. Például ne fogadja el az olyan bőrpróbát, amelyet egyszerre többféle virágporra, pl. „fák és cserjék pollenkeverékére” vagy „gyomnövénypollenekre” végeznek, hanem mindig egy adott növényfaj pollenjére kérje a vizsgálatot.

933
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]