Hogyan alakul ki az allergiás reakció?

969
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezet mindenkor éberen őrködő védelmi rendszere a fertőző mikroorganizmusokat igyekszik megsemmisíteni.

Cikk hirdetés 8.

A mikróba, vírus stb. (az immunológia nyelvén antigén) a szerkezetének megfelelő aallergia14ntitestet (globulint) aktiválja, amely a továbbiakban megakadályozza a testidegen fehérje újabb behatolását.

Hogyan jön létre az allergiás reakció?

Amikor ezt a reakciót nem mikroorganizmusok, hanem olyan anyagok, pl. virágpor, állati szőr, por, spórák, vegyi anyagok váltják ki, amelyekre a szervezet érzékennyé vált, akkor allergiás reakcióról beszélünk, amelyben a védekezőrendszer téves, oda nem illő módon vesz részt.

Minthogy minden ember ki van téve ilyen izgató anyagoknak, de csak nagyon kevesen reagálnak a fenti módon, ezért az allergiás reakciót rendellenes túlreagálásnak kell tekintenünk. 

Az allergiás reakció első lényeges lépése a hisztamin (és más anyagok) felszabadulása. Ennek következményeként bekapcsolódik a szervezet vészreakciója, amelynek során attól függően, hogy mely szövetek vagy szervek érintettek, a legkülönfélébb tünetek alakulnak ki.

Ha az allergén pl. a légutakba került virágpor, akkor a légzőszervi nyálkahártyákban történik a vészreakció. Kezdetben ez az orrban, a melléküregekben, a szemekben és a felső légutakban jelent elváltozást, amely lehet heves vagy enyhe, tartós vagy átmeneti, lokális vagy kiterjedt, és néhány esetben olyan súlyos, hogy életveszéllyel járhat.

Hisztamin minden szövetben van, s ha egy sejt megsérül, akkor felszabadul. Azonnali hatása az, hogy a közeli véredény megnyílik vagy kitágul. A vér beáramlik a hajszálerekbe, ettől alakul ki a jellegzetes bőrpír. Hisztamin hatására a hajszálerek falának áteresztőképessége megnő, s a környező szövetbe folyadék (vérplazma) áramlik. Ennek eredményeként duzzanat (ödéma) keletkezik.

Az allergén behatolása vagy sérülés okozta hisztamin-felszabadulással egyidejűleg egy sor más dolog is történik. A helyi reakción kívül az agyi erek is kitágulhatnak, ami fejfájást okozhat. A kitágult erek fokozott vérigényét kielégítendő gyakran szaporábbá válik a szívverés, és szinte mindig csökken a vérnyomás.

Súlyos esetben ez ájulást, sőt halált is okozhat. A hisztamin felszabadulása továbbá légcsőszűkületet okoz, és ez asztmatikus légzéshez vezethet.

A gyomor fokozott savtermeléssel válaszol a hisztamin jelenlétére. Az elmúlt években kiderült, hogy nem minden felsorolt reakció tulajdonítható a hisztamin felszabadulásának, de az bizonyos, hogy sok allergiában fontos szerepet játszik.

969
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]