Hatékony praktikák a por és a benne lakó atkák ellen

1113
HOZZÁSZÓLÁS:

A házipor az elképzelhető összes allergén gyűjtőhelye: poratkáktól a háziállatok szőrén, csótányürüléken és rovarirtószer-maradványokon át a kültérből a lakásba került pollenig és szennyező anyagokig minden van benne – és ez csak a lista eleje.poratka

Allergén csökkentő tippek

Cikk hirdetés 8.

Íme, néhány módszer az otthonunkban lévő allergének mennyiségének csökkentésére.

Szőnyegek nélkül

A lakásnak lehetőleg minden helyiségét sima padló borítsa: parketta, hajópadló, parafa, hidegburkolat, PVC, linóleum vagy gumi; emellett kevesebb kárpitozott bútorral vegyük magunkat körül.

A szőnyegekbe, kárpitokba poratka költözik, megtapad bennük a kutya- és macskaszőr, ráadásul a nyirkos szövet penészgombák tenyészőhelyévé válhat. Egy tanulmány szerint a falakra, keménypadlóra, könyvespolcokra rakódott por alig tartalmaz poratkákat: túlnyomó részük a szőnyegek, kárpitok, paplanok, matracok, párnák lakója.

Szőnyegek szárazgőzölése

A porszívózás önmagában gyakorlatilag semmit sem ér az allergének ellen, sőt, egy régi szőnyegből csak még több poratkát és állati szőrmaradványt hoz a felszínre. Ám a szárazgőzölés, más néven mélytisztítás (nem ugyanaz, mint a hagyományos gőz- vagy vegytisztítás!) a poratkák jelentős hányadát eltávolítja a szőnyegből, mely azután egy-két hónapig atkamentes marad.

Vagy tisztíttassuk ki a szőnyegeket erre specializálódott tisztítóban, vagy időnként béreljünk ki, esetleg, ha megtehetjük, vásároljunk száraz-gőzölésre alkalmas háztartási takarítógépet, melynek használata után nem árt HEPA-filteres porszívóval is végigmenni a szőnyegen.

Az ágynemű védelme

Tegyünk hipoallergén huzatot a párnákra, matracokra, így a poratka nem tud megtelepedni az ágyban. A hagyományos ágyneműhuzatokat hetente mossuk ki 60 °C-os vízben, majd a legmagasabb hőfokon szárítsuk meg, hogy az összes poratka elpusztuljon. Aki nem szereti a hipoallergén huzatot, használjon sűrű szövésű cihát vagy hagyományos, tollal töltött párnát, ne szintetikusat.

Matracporszívózás alul-felül!

Brazil kutatók kimutatták, hogy a matracok aljában (és a matracot tartó ágykereten) több mint háromszor annyi poratka bújik meg, mint a matrac felületén. Ajánlatos tehát a kivehető matracot havonta mindkét oldalán kiporszívózni, az ágykeretet pedig forró, szappanos vízbe mártott ruhával áttörölgetni. Érdeklődjük meg, hogy a környékünkön hol vállalnak ágymatrac-tisztítást, és vegyük igénybe a szolgáltatást.

Lomtalanítás

A lakásban összegyűlt kacatok, mütyürök csak porfogók, a régi újságok pedig mágnesként vonzzák a penészt. Szabaduljunk meg tőlük!

Kutya- és macskabarátoknak légtisztító

A hagyományos légtisztítók a legtöbb embernél egyáltalán nem vagy alig enyhítik az allergiás tüneteket; a korszerű, HEPA-filteres típusok mát hatékonyabbak. Az ilyen készüléket a hálószobában helyezzük el, ahová kutyának, macskának ne legyen bejárása: így légzőrendszerünk számára barátságos, egészséges környezet teremthető, legalább ebben a helyiségben.

Számos vizsgálat szerint a HEPA-filter hatékonyan kiszűri a hálószoba levegőjéből a szálló porszemcsék és az állati eredetű parányi bőt- vagy szőrmaradványok jelentős részét. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a HEPA-filteres szűrés a teljes lakás levegőjét is hatékonyan tisztítja (ehhez persze több készüléket kell üzembe helyezni).

1113
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]