Az immunrendszer működése – A T-helper sejtek fajtái

1040
HOZZÁSZÓLÁS:

A T-helper sejtek (helper = segítő) feladata az immunválasz irányítása. A többi immunsejt működését szabályozzák, utasítva őket, hogy mikor lépjenek működésbe, ill. mikor kerüljenek nyugvó állapotba.immunrendszer4

A T-helper sejtek fajtái

Cikk hirdetés 8.

A Th1 és Th2 sejtek abban különböznek, hogy más-más típusú immunsejteket aktiválnak. A Th1 sejtek irányítása alá tartozó immunsejtek között vannak azok, amelyek közvetlen támadást intéznek a célpont ellen, anélkül, hogy ellenanyagokat termelnének – ezek azok a sejtek, amelyek miatt kilökődnek a beültetett testidegen szövetek.

Ha nem kerülnének gátlás alá, elpusztítanák a magzatot is, vagy lassítanák a fejlődését. A Th2 sejtek irányítása alá viszont többek közt az IgE – vagyis az allergiát okozó – antitesteket termelő immunsejtek tartoznak. Tehát a magzat kilökődés elleni védettségének ára az, hogy az immunrendszer hajlamosabbá válik az allergiára.

Ez a hangsúlyeltolódás az anya szervezetében következik be, de a magzat immunrendszerét is érinti – a méhlepényen át ugyanis a magzat vérébe is bejutnak azok a hírvivő anyagok, amelyek „finomhangolják” az immunrendszert.

Közvetlenül a születés után az újszülött immunrendszerében ezért még mindig aktívabbak a Th2 sejtek és gátoltak a Th1 sejtek. Ennek egyes vizsgálatok szerint kulcsszerepe van a szenzibilizáció kialakulásában.

Az ideális persze az lenne, ha a környezet, amely a babát közvetlenül világra jötte után körülveszi, az immunrendszer működését olyan irányba befolyásolná, ami az allergia kockázatát csökkentené. Ám ilyen értelemben a világ, amelyben élünk, messze nem ideális. Példának okáért túlságosan steril.

Az immunrendszer szempontjából az „ideális” az lenne, ha az élet korai szakaszában sokkal több „kosszal”, pl. kerti földdel találkozna a csecsemő. A talaj tele van ártalmatlan baktériumokkal (is), melyek semmiféle betegséget nem okoznak, viszont az immunrendszert a Th1 sejtek serkentésére és a Th2-esek számának csökkentésére késztetik. A házi porban lévő baktériumok ugyanilyen hatásúak.

1040
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]