A legfontosabb tények az allergiáról és az atópiáról

928
HOZZÁSZÓLÁS:

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a többnyire ártalmatlan anyagokkal vaallergia12ló találkozáskor. Az immunrendszernek ez a fokozott érzékenysége a környezeti hatásokkal szemben egészséges egyénekben nem vált ki megbetegedést.

Az allergia nem mai betegség

Cikk hirdetés 8.

Az újabban megalkotott atópia fogalma hajlamot jelent mindenfajta allergiára. Korunk járványszerűen terjedő népbetegsége az allergia. Korántsem arról van sző, hogy a jelenségre csak mostanában figyeltünk volna fel, vagy a régebbi korokban nem létezett volna, hiszen már az egyiptomiaktól, a középkoron át az újkorig találunk leírásokat, melyek megfelelnek a ma szénanáthának, asztmának, anafílaxiának tartott kórképeknek.

Megfigyelték, leírták a jelenségeket, de közős eredetük csak sokkal később, a XX. században derült ki. Mára a tudomány eljutott odáig, hogy ismerjük az allergiás folyamatokban lezajló sejtes és kémiai folyamatokat, de a kialakulás pontos okát még nem.

Az allergiás betegségek többnyire nem tartoznak a súlyos kategóriába, mi adja mégis hatalmas társadalmi fontosságukat? A fejlett országokban minden negyedik embert érinti! Kisebb-nagyobb tünetei a bosszantótól az élet minőségét komolyan rontóig terjednek. Tartós jelenléte a depresszióig vezethet. Rontja az iskolai és munkahelyi teljesítményt, megzavarja az egyén és a család nyugalmát. Iskolai és munkahelyi mulasztásokhoz vezet, nem beszélve az anyagi vonatkozásokról.

Mi állhat az allergia hátterében?

Biztos, hogy az atópiás hajlam genetikus, már több olyan gént térképeztek fel a tudósok, amelyek meghatározzák az allergiás reakciókat. Az azonban még mindig nem ismert, hogy mért válik bizonyos egyének számára allergénné valamely anyag, ami esetleg még közeli rokonai számára sem jelent veszélyt.

Statisztikák szerint egyik szülő allergiája esetén 25 százalék, mindkét szülő allergiájakor 50 százalék a valószínűsége a gyermekük allergiájának. Ha a felmenők azonos típusú allergiában szenvednek, az esély már 75 százalékra emelkedik!

Feltételezik, hogy az allergiás betegségek robbanásszerű megnövekedéséért a génállomány megváltozásán kívül a civilizációs ártalmak, a levegő és a környezet szennyezése, a vegyi anyagok felszaporodása, bizonyos fertőzések hiánya, a túlzott higiénia is felelős lehet.

Már a XIX. században megfigyelték, hogy a jobb módúak között gyakoribbak a légúti allergiás megbetegedések. A dohányzás lényeges kockázati tényező, mind az anya dohányzása várandóssága idején, mind a környezeti dohányfüst gyermeke megszületése után. A dohányzás gyulladáskeltő, irritatív hatása a légúti allergiák kialakulását segíti, és rontja a meglévő allergiás betegségeket.

928
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]