Melyek a leggyakoribb asztmagyógyszerek?

937
HOZZÁSZÓLÁS:

Az asztma gyógyszeres kezelésében használnak hörgőtágító szereket is. Ezek két csoportba sorolhatók: teofillinszármazékok és andrenalinszármazékok.

Melyek a leggyakrabban alkalmazott asztmagyógyszerek?

Cikk hirdetés 8.

Az andrenalinszerű gyógyszerek szimpatomimetikusak, vagyis serkentő hatásukasztma7 hasonlít a szimpatikus idegrendszeréhez. Ezek között vannak olyan vegyületek, az adrenalin és a noradrenalin (más néven epinefrin és norepinefrin), amelyek a szervezetben is természetes szerepet játszanak, mégpedig az idegrendszeri szabályozásban. Ezekkel a gyógyszerekkel éppen az asztmás roham idején kieső szabályozást akarják pótolni.

A gyógyszerhatás természete attól függ, hogy az adott szimpatomimetikus gyógyszerféleség milyen típusú idegvégződésre hat. Az ún. béta-receptorokat serkentő gyógyszereket pl. a légutak elzáródásának kezelésére használják, mert elernyesztik a görcsbe rándult tüdőizmokat.

Ugyanezek a gyógyszerek azonban a szívre is hatást gyakorolnak, olykor súlyos koszorúér-elégtelenséget, a szívverés szaporaságának és ritmusának felborulását okozva. Ismeretes, hogy ilyen gyógyszerek (pl. isoprenaline) alkalmazása az inhalálószerekben növelte az asztma okozta halálozások arányát a fiatal betegek körében, éppen a szívre gyakorolt hatás következményeként.

Ma már szelektívebben ható változat is forgalomban van, amely csak az ún. béta-2-receptorokra hat, és nem olyan káros hatású a szívre.

A másik nagy asztmagyógyszercsoport a teofillin-származékoké. Ezek is a tüdőizmok elernyedésén keresztül hatnak, és serkentik az agyban a légzés központját. Alkalmazásuk bizonyos mellékhatásokkal jár, többek közt gyomorbántalmat és hányást okoznak. Adagolásuk injekció vagy kúpok formájában csökkenti ezt a hatást, de akármilyen módon adják, szédülés, émelygés, szapora szívverés és vérnyomáscsökkenés léphet fel.

Allergiás asztma esetén alkalmazzák a nátrium-kromoglikát, amely a bazofil granulociták stabilizációjával és a hisztaminfelszabadulás gátlásával nyomja el az allergiás reakciót. Ez azonban csak akkor hat, ha már az allergiás reakció kezdetén jelen van a tüdőben, később adva hatástalan.

Az asztma kezelésében használt gyógyszerek közül a legveszedelmesebb a kortikoszteroid hormonkészítmények alkalmazása. Ezeket nagyon súlyos rohamokban használják, amikor ilyen injekció valóban megmentheti a beteg életét. Ilyenkor a szteroidok mellett az előbb említett gyógyszereket is adják. Minthogy a kortikoszteroidok tartós használata nagyon veszélyes, alkalmazásuk gondos felügyeletet kíván. Szerencsére az orvostudomány tisztában van a veszélyekkel, így az orvosok nem alkalmazzák felelőtlen módon.

937
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]