Mivel tápláljuk a csecsemőt, ha nincs anyatej?

928
HOZZÁSZÓLÁS:

A csecsemő számára a legjobb táplálék az anyatej. Egyrészt minden szükséges tápanyagot biztosít számára, másrészt pedig az anya immunrendszere számos fertőzéstől megvédi őt, amíg a sajátja még fejlődőben van.csecsemo-baba-rotavirus-02

Cikk hirdetés 8.

Sajnos sok édesanyánál nem indul meg könnyen a tejképződés, s ezért pár nap, illetve hét alatt feladják a próbálkozást, vagy már kezdettől fogva a cumisüveget választják. A szülésznő vagy a védőnő általában jó tanácsot tud adni a szoptatással kapcsolatban. Illetve vannak olyan szervezetek, amelyeknek képzett tanácsadói szívesen segítenek az anyáknak a szoptatás nehézségeinek leküzdésében.

Ha sikerül a csecsemőt hat hónapig csak anyatejjel táplálni, s csak utána vezetjük be a szilárd táplálékot, kevésbé valószínű, hogy allergiás lesz. Amennyiben valamelyik szülő allergiás, jó, ha a szoptatás ideje alatt az anya is kerüli a leggyakoribb allergiát kiváltó ételek fogyasztását, hogy a tejen keresztül ne jussanak át allergének a kisbaba szervezetébe.

A tojás, a hal, a tej, a tejtermékek, a diófélék, a búza és a citrusfélék gyakran állnak az allergia hátterében. Ezek elkerülésének módját azonban feltétlenül beszéljük meg az orvossal, mert feltehetőleg táplálék kiegészítőkre lesz szükség. Főleg a kalcium pótlása fontos, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussunk.

Amikor elkezdjük a gyermeket az anyatej mellett más ételekkel is táplálni, fokozatosan vezessük be az új ételeket, és egyéves korig ne adjunk sokat a fent említett allergénekből. Hároméves korig például egyáltalán ne adjunk diófélét.

Ha egyszerre csak egy ételt vezetünk be, akkor azonnal észrevesszük, ha valami ártalmas a gyermek számára. így elegendő időt biztosítunk arra, hogy szervezete a saját tempójában alkalmazkodjék a különböző táplálékokhoz. Az is lehet azonban, hogy a gyermek minden óvintézkedés ellenére allergiás lesz. Emiatt azonban ne magunkat okoljuk, hiszen egyelőre nincs biztos módja az allergia megelőzésének.

Milyen tejet adjunk a csecsemőnek?

Amikor a csecsemőnél nem válik be egy bizonyos tápszer, a szülők általában egy másik fajtával próbálkoznak, annak reményében, hogy az majd jobb lesz. Mivel azonban a tápszerek mindig tehéntejből készülnek, ez nem biztos, hogy jó megoldás.

Amennyiben felmerül, hogy a gyermek érzékeny lehet a tehéntej-készítményekre, beszéljük meg az orvossal vagy a védőnővel, nem lenne-e jobb, ha inkább módosított tejszármazékkal, vagyis hidrollzátummal táplálnánk őt.

Ez olyan módosított tejfehérjét tartalmaz, amely kevésbé okoz allergiát. Azok a csecsemők, akik allergiásak a tehéntejre, valószínű, hogy hasonlóképpen reagálnak majd a szójatejre, illetve a kecsketejre is.

Ha a csecsemő érzékeny a tejre, az orvos vagy a védőnő tanácsára van szükségünk a probléma megoldásához. Lehet, hogy idővel azt tapasztaljuk, a tejérzékenység csökken, illetve eltűnik, ilyenkor ismét nyugodtan adhatunk a gyermeknek tehéntejet.

Mindannyian ismerjük a sovány tej és a belőle készült tejtermékek előnyeit, csecsemőknek azonban ezek nem adhatók, mivel nekik teljes tejre van szükségük a növekedéshez és energiaszükségletük kielégítéséhez.

928
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]