Amit tudnia kell a gombás fertőzések és az allergia kapcsolatáról

1131
HOZZÁSZÓLÁS:

A „gombák” heterogén csoportjába az ehető kalaposgombáktól az állott kenyéren, vizes falakon kiütköző penészfoltokig rengeteg forma tartozik. A gombás fertőzéseket természetesen nem a kalaposgombák, hanem a penészgombák vagy az egysejtű élesztőgombák okozzák.allergia9

A gombák okozta betegségek

Cikk hirdetés 8.

A bőrgomba fehéres vagy sárgás foltokként tűnik elő az érintett testfelületen. Ezt megelőzően azonban a gombák olyan kicsik, hogy csak mikroszkóppal lehet kimutatni őket. Az emberi szem számára éppen annyira láthatatlanul terjednek, mint a baktériumok vagy a vírusok. Néhány fertőző gomba kétféle változatát ismerjük: az egyik a mycelium (hosszú, vékony fonalak, mint a penészgombánál), a másik az élesztőgomba (külön sejtek).

Gyakran előfordul, hogy ha a gyulladás tünetei nem súlyosak, az orvos nem is figyel fel rájuk. A fertőzéssel együtt járó allergia magyarázatot adhat az olyan, hosszú ideje fennálló, súlyos allergiás problémákra, amelyeknek előzőleg hiába próbálták megtalálni az okát. Az ilyen eseteket szokták endogénnek, belső eredetűnek mondani, mivel az összes allergiateszt eredménye negatív. Az ebbe a kategóriába tartozó betegek többségét éveken át (gyakran nagy dózisú) szteroidokkal kezelik, hogy a tüneteket enyhítsék.

Olykor a fertőzéssel együtt járó allergia egy bonyolultabb állapot része, amelyben más allergének és irritáló hatású anyagok is kiválthatják a tüneteket, ám látványos javulás akkor sem tapasztalható, ha ezeket kiküszöbölik, ugyanis a fertőzés mint allergizáló tényező továbbra is megmarad.

Allergia és gomba

Ilyen esetekben segíthetnek a szájon át bevehető, többnyire kapszulás kiszerelésű gombaellenes gyógyszerek. Ezeket azonban hosszú ideig, rendszerint több hónapon át kell szedni.

Ne feledjük, hogy – talán az idült orrmelléküreg-gyulladás kivételével – a gombás fertőzés hatására fellépő allergiás reakció aránylag ritkán okoz súlyosabb tüneteket.

Fontos, hogy orvosunk segítségével először a valószínűbb „bűnösöket”, a levegőben lévő vagy kontakt allergéneket vegyük számba.

1131
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]