Amit tudni kell az orrmelléküreg-gyulladásról

986
HOZZÁSZÓLÁS:

A melléküregekről (arc-, homlok- és orrmelléküregek) a legtöbb ember nem is tudja, hogy léteznek. Csak akkor figyel fel rájuk, amikor panaszokat okoznak.orr-mellekureg-gyulladas

Cikk hirdetés 8.

Gyakoriságára vonatkozóan nincsenek adatok, de úgy tűnik, a betegség egyre gyakoribb. Az arcüregeknek nincs egyértelműen tisztázott feladata, azonban ha nem lennének, a koponya sokkal nehezebb lenne. Vagyis úgy tűnik, csupán azért alakultak ki, hogy könnyebb legyen a fej. Sajnos, ha begyulladnak, éppen az ellenkezőjét érzi az ember.

A melléküregekkel belülről nyálkahártya béleli, mely az orrnyálkahártyához hasonló. Váladékot termel, bár többnyire nem sokat. A váladék a melléküregekből vékony elvezető járatokon át az orrüregbe távozik. Sajnos ezek nemcsak nagyon szűkek, hanem U alakban meg is hajlanak, amitől még inkább hajlamosak az eldugulásra.

Ráadásul, a nagyobb melléküregeknek nem az aljából, hanem a tetejéből nyílnak -mely őseinknek, akik négykézláb jártak, talán jó megoldás volt, hiszen náluk legalább a gravitáció nem dolgozott a melléküregek kiürülése ellen. Sajnos a lassú természetes szelekció még nem jutott el oda, hogy a felegyenesedett életmódnak megfelelően korrigálja a dolgot.

Emiatt a váladék egyáltalán nem is tudna kiürülni, ha nem lennének azok az apró csillószőrök (cilia), amelyek szőnyegszerűen borítják a melléküregeket bélelő nyálkahártyát. A csillószőrök ritmikusan mozognak – másodpercenkét 18-szor ide-oda hajolva a váladékot az üregek felső része felé hajtják.

Nem csoda, hogy ez a tökéletlen rendszer olykor csődöt mond. Az idült melléküreg-gyulladás legalább háromféleképpen kezdődhet.

  • Az üregeket bélelő nyálkahártya valamilyen allergiás reakció következtében begyullad.
  • Az elvezető csatornák az orrüreget érintő gyulladás (pl. fertőzés, allergia) hatására, vagy pedig polip (egyébként ártalmatlan nyálkahártya-dudorok, melyek eltömik a csatornákat) miatt elzáródnak. Ha a váladék nem tud kiürülni, pang a  melléküregekben, benne baktériumok, gombák szaporodnak el, melyek gyulladást okoznak.
  • A bakteriális fertőzés kiváltotta heveny melléküreg-gyulladás nem múlik el teljesen; a tartós fertőzés idült gyulladáshoz vezethet. Ez azonban kevéssé valószínű – a heveny melléküreg-gyulladás csak ritka esetben válik idültté.

Akár allergiás reakció, akár járateldugulás, akár fertőzés idézi elő a problémát, ha elkezdődik, sajnos nagyon gyorsan ördögi kör alakul ki, A gyulladás hatására fokozódik a váladéktermelés, az elvezető csatornák még inkább elzáródnak, végül a melléküregek telítődnek, egyre kellemetlenebb feszítő érzést okozva.

A felgyülemlő, pangó váladék a kórokozók melegágya, melyben a meglévő fertőzés ismételten kiújul. Ez azután egyre súlyosabb gyulladást okoz, ami a melléküregeket bélelő nyálkahártya duzzadásához vezet. A gyulladás a polipképződést is elősegíti.

A csillószőrök elpusztulnak vagy nagyon legyengülnek, amitől a váladék besűrűsödik, gyakorlatilag lehetetlenné téve a kiürülést. S mindennek tetejébe még allergiás reakció is felléphet a folyamatban részt vevő mikroorganizmusok hatására, tovább súlyosbítva a gyulladást.

A szervezet ezek után már képtelen önerőből megtisztítani a melléküregeket, és a probléma az orvosi kezelésnek is meglehetősen makacsul ellenáll. Az idült melléküreg-gyulladásban szenvedők számára ez nem éppen megnyugtató, de azért nem kell kétségbeesni. Az idült melléküreg-gyulladás nem legyőzhetetlen, ha jó orvosa van – olyan, aki átlátja a betegség komplexitását.

986
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]