Amit tudni érdemes a parlagfűről

1021
HOZZÁSZÓLÁS:

A parlagfű Észak-Amerikából terjedt át Közép- és Dél-Amerikába, majd Európába és Ázsparlagfuiába. Európa nyugati felén nem honosodott meg. Az utóbbi években Magyarországon ijesztő helyzet alakult ki, az ún. parlagfűtérképen hazánk Európa epicentrumának is minősül. Ez a növény a 20-as évektől kétes hírnévre tett szert, és a „gyomok királynőjévé” lépett elő. A parlagfűérzékenyek száma évről évre emelkedik, s az ún. keresztallergiák miatt ez a probléma meglehetősen szövevényessé vált.

A parlagfű elleni harc

Cikk hirdetés 8.

A parlagfű sötétzöld színű, fészekvirágzatú növény, amely vad, agresszív módon hajtja uralma alá a gondozatlan földterületeket (hasonlít a fekete ürömhöz).

Egy növény élete során – becslések szerint – mintegy 8 milliárd pollent termel és bocsát ki, a kritikus pollenszórási időszak augusztusra tehető. (Egy tövön 3-4000 csíraképes mag található.) Elterjedését a hidegebb égövhöz való alkalmazkodóképességének is köszönheti.

A parlagfű specifikus kórokozója nem honosodott meg az amerikai kontinensen kívül, így a növénynek csak egyetlen ellensége maradt: az ember.

A parlagfű elleni védelem mára országos programmá szélesedett. Kora tavasszal, amikor a növény még csak 4-5 cm-es, jó eredményt lehet elérni kikapálással és permetezéssel.

Életképességét jelzi, hogy a nagyobb növény lekaszálás után újból kihajt, és a „törpe” parlagfű is képes virágozni ill. pollent termelni. A kaszálás legjobb időzítése: a virágzás előtti egy-két hét. (A sajtó beszámol a várható virágzásról.)

A parlagfű ún. jelzőnövény. Jelenléte jelzi a gondozatlanságot, hanyagságot, és a másokra való odafigyelés hiányát. Ausztriában gyakorlatilag nincs parlagfű – ez egyszersmind megmutatja a határainkon belüli és azon túli szemléletmód közötti jelentős különbséget.

1021
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]