Amit tudni érdemes a gyermekkori asztma gyakoriságáról

974
HOZZÁSZÓLÁS:

A legutóbbi nemzetközi felmérés adatai szerint, a 13-14 éves gyerekek körében a Föld különböző részein az asztma előfordulási gyakoriságában (prevalenciájában) hússzoros különbség is mutatkozik – a fejlett országokban a legnagyobb, Európában 2-20%.asztma10

Cikk hirdetés 8.

A 90-es évek közepétől napvilágot látott hazai felmérések szerint a 90-es évek második felében a gyermekkori asztma előfordulási gyakorisága Magyarországon 3% körüli, ez mintegy 50—52 ezer asztmás gyermeket jelent.

Az asztma előfordulási gyakorisága

Az allergiás betegségek növekvő gyakoriságára vonatkozóan különösen értékesek azok a 30 év alatt többször megismételt felmérések, amelyek egyazon népességre és földrajzi környezetre vonatkoznak. Ezek közül a skóciai Aberdeenböl származó adatokat mutatjuk be, mert hasonló adatgyűjtés hazánkban sajnos mindeddig nem történt.

Az évenkénti új esetek számáról (incidenciáról) kevesebb adattal rendelkezünk, de annyi bizonyos, hogy az 15 éves fiúgyermekek között észlelik a legtöbb asztmát. Az évente regisztrált új esetek száma az életkorral folyamatosan csökken, a 20 évesek körében már kevesebb mint 5%, majd a fiatal felnőttkorban megint kissé emelkedik.

Az esetek mintegy felében az asztma 5 éves kor előtt kezdődik.

A halálozási {mortalitási) adatok arról tájékoztatnak, milyen hatást gyakorol a betegség a népességre, és mennyire eredményes a kezelés. Szerencsére az asztma ritkán halálos kimenetelű, amit az utóbbi 4-5 évben csökkenő halálozási adatok is alátámasztanak.

Az asztma kórlefolyása a tudományos vizsgálatok örökzöld témája. Tanulmányozzák a nem (fiúknál gyakoribb), az allergia családi előfordulása, a környezet és a kezelés szerepét, de ezeket illetően egyelőre igencsak megoszlanak a szakmai vélemények. A kutatók azonban egyöntetűen azt állítják, hogy a gyermekek egy része „kinövi” a betegséget.

Úgy tűnik, hogy a betegség kezdeti súlyossága meghatározza a későbbi történéseket: az enyhe asztmában szenvedők 70%-a felnőttkorára „kinövi” a betegséget, és akiknél megmaradnak a tünetek, azok felnőttkorukban többnyire enyhe asztmások lesznek.

A gyermekkori súlyos betegek 70%-ánál az asztma a felnőttkorban megmarad, és a többségnél továbbra is súlyos formában zajlik. A „ kinövi, nem növi ki” gyakoriságot leginkább az befolyásolja, hogy a csecsemő-, illetve kisdedkori asztmás hörghurutot az asztma részének tartják vagy sem.

974
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]