Amit tudni érdemes az inhalációs módszerekről és eszközökről

1126
HOZZÁSZÓLÁS:

„Az inhalációs kezelés veszélyes, a spray kikészíti a szívet, az inhalatív kortikoszteroidok esetén komoly mellékhatások alakulnak ki,” hallja gyakran az asztmás beteg, sajnos nemcsak laikusoktól. Valójában ennek az ellenkezője igaz.inhalalo

Cikk hirdetés 8.

A mellékhatásokért a gyógyszernek a vérkeringésbe kerülő része a felelős. A szájon át, vagy injekcióban adott szer esetén a magasabb vérszintre szükség is van ahhoz, hogy a tüdőben magas koncentrációt tudjanak elérni. Inhalatív bevitel esetén a tüdőben magas, ugyanakkor a szisztémás vérkeringésben alacsony lesz a gyógyszerszint, tehát kevesebb mellékhatásra számíthatunk. Az inhalációs kezelés bevezetésével jelentősen csökkent a gyógyszerek mellékhatásainak veszélye.

A cégek között hatalmas verseny folyik azért, hogy adott gyártmányuk az összehasonlításból győztesen kerüljön ki, ezért a fiziko-kémiai és aeroszológiai paraméterekkel igyekeznek a saját termékük előnyeit hangsúlyozni. A mindennapi gyakorlatban az a legjobb módszer-eszköz párosítás, amit a beteg előnyben részesít, és helyes technikával használni is tud. Alapszabályként elfogadható, hogy a porbelégzőket előnyben kell részesíteni, mivel használatuk egyszerűbb, mint az adagolós aeroszoloké és a finom gyógyszerrészecskékből több jut le a tüdőbe.

Adagolós aeroszol (spray)

A gyógyszer vivőgázzal kerül belégzésre. Lassú, mély belégzés elején kell az eszközt működésbe hozni, a belégzés után 10 másodpercig a levegőt vissza kell tartani.

Nehéz az elsütést és belégzést koordinálni, a legtöbb együttműködést igényli, ezért nem javasolt 7 éves kor alatt. A vivőgáz köhögést válthat ki. Már megjelentek az új hajtógázos, környezetbarát aeroszolok.

Porbelégző (diskus, rotadisks, spinhaler, turbuhaler, twisthaler)

A gyógyszert finom porszemesék formájában tartalmazzák hajtógáz nélkül. Gyors belégzéssel kell megszívni, mert a belégzési sebességgel nő a tüdőbe lejutó mennyiség. Fontos, hogy a porbelégzőkbe nem szabad belefújni.

A hatásos belégzési áramlás az eszköz típusaként változik, legkisebb a diskus esetében.

Toldalékok (nebuhaler, babyhaler, NES-spacer, aerochamber)

Egyik előnyük, hogy az adagolós aeroszolnál lényegesen kevesebb együttműködést igényelnek, mert a permet egy tartályba jut, ahonnan egyirányú be- és kilégzési szelepek megnyílásával, többszöri belégzéssel jut a tüdőbe. A másik, hogy használatukkal csökken a gyomor- bél traktusba és ezt követően a szisztémás keringésbe jutó gyógyszermennyiség.

A 90-es évektől rendelkezésre álló eszközökkel az addig csak iskoláskorúaknál használt inhalációs módszerek cseesemő- és kisdedkorban is alkalmazhatóvá váltak. így napjainkban az asztma kezelése a legfiatalabb életkorban is döntően inhaláeiós gyógyszerbevitelt jelent.

Az eszközt a szájcsutora bevételével kell használni, a szelepet kisebb gyerekek nem tudják belégzéskor megnyitni. Az adagot több lassú, egyenletes légzéssel kell a gyermeknek beszívni az elsütés után. Egyszerre csak egy dózis kerüljön a tartályba. Nagysága miatt az eszköz használata nehézkes, de nem szükséges gyakran mosogatni.

A kis volumenű toldalékok működése megegyezik a nebuhalerével, de a finomabb szelepek kisebb áramlás hatására is nyílnak-záródnak, így az eszköz alkalmas kisdedek és csecssemők számára is. 3 éves kor felett a gyermek általában hajlandó a szájába venni a csutorát, és azon keresztül lélegezni, 3 éves kor alatt a szorosan illeszkedő maszk arcra helyezésével használjuk a toldalékokat.

Az adagolós aeroszolból egy adagot a hengerbe juttatunk, majd 6-8 légvétel következik. A belégzéskor megnyíló szelep lehetővé teszi, hogy a gyógyszerpermet a toldalékból kijutva a légutakba kerüljön. A másik szelep megakadályozza, hogy kilélegzett levegő visszajusson a hengerbe, vagy köddé alakítva (ultrahangos porlasztók) lélegzi be a beteg, kb. 15-20 perc alatt.

Ez a legdrágább, leginkább időigényes módszer és itt a legnagyobb a veszteség is. Minden életkorban használható súlyos nehézlégzésben, amikor a más módszerek alkalmazásához szükséges együttműködés nehézséget jelent. Használjuk még azoknál a 3 év alatti gyermekeknél, akik nem tudják megtanulni a kis volumenű toldalékok használatát (Nagyon kevés ilyen szülő-gyerek páros van!)

A gyermekkori inhalációs kezelés legfontosabb szabálya: minél fiatalabb a gyermek, minél súlyosabb az állapota, minél rosszabbul használja az inhalációs eszközt, annál inkább igaz, hogy akár a felnőttkori dózis többszörösét kell alkalmazni. Ezt az orvosok egy része is nehezen érti meg, és a szülőkhöz hasonlóan indokolatlanul félnek a gyógyszerek túladagolásától.

1126
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]