Amit tudni érdemes az allergia tüneti kezeléséről

923
HOZZÁSZÓLÁS:

A tudományos megállapítások szerint – bár a tünetek intenzitása egyéb tényezőktől is függ – az allergia kialakulása a legtöbb esetben szinte elkerülhetetlen, illetve a betegség elkerülésének valószínűsége rendkívül csekély, főként hajlamosító gének megléte esetén.allergia122

Cikk hirdetés 8.

Eszerint szembe kell néznünk a ténnyel: előbb-utóbb szinte mindenkinek számolnia kell az allergiával, és csak egyet tehetünk: csökkentjük a makro- és mikrokörnyezetben az allergén-expozíciót – társadalmi szinten és egyénileg egyaránt. Irtjuk a parlagfüvet, porszívózunk, atkamentesítünk, penészgátlóval kezeljük a sarkokat – és mire mindennek a végére értünk, gyakorlatilag kezdhetjük elölről az egészet.

Eközben nagy mennyiségben vásároljuk a papír zsebkendőt, és reménykedünk: hátha a nálunk okosabbak megtalálják egyszer a megoldást. De vajon megtalálják-e? Ha a jelenlegi kezeléscentrikus szemléletmód a továbbiakban is megmarad, nehéz elképzelni, hogy a probléma gyökerét sikerül felfedezni a következő években.

A szakemberek nagy része szerint „az allergiás nátha lefolyása megjósolhatatlan, enyhülés, súlyosbodás és teljes gyógyulás egyaránt előfordulhat. A betegség jelenleg nem gyógyítható, de jól kezelhető.”‘ (A legnagyobb eséllyel a gyermek „nőheti ki” ezt a betegséget, a felnőttkorban kialakuló már nagy valószínűséggel megmarad a szakemberek szerint.)

Az orvosok tehát igen kevés esélyt látnak arra, hogy egyéni megelőzéssel, netán az életvitel átalakításával csökkenthető az allergiás nátha kialakulásának valószínűsége. A probléma gyökerét megszüntetni nem lehet, így marad a megszokott módszer: a tüneti kezelés. (Ahol elkerülhető az allergén, ott természetesen legtöbbször a kiiktatás javasolt.)

A tüneti kezelés

A tünetileg ható készítmények között vannak orrcseppek és orrspray-k, amelyek az orrnyálkahártya duzzadását csökkentik, azonban sűrűn egymás után és hosszabb távon használni nem tanácsos ezeket. Tartós alkalmazásukkor ugyanis furcsa módon éppen az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk, mivel az orrnyálkahártya megduzzad, nehezítve az orrlégzést.

Ezt a duzzanatot a sejtek megszaporodása, a szövetek víztartalmának növekedése és a következményes értágulat okozza. Ezenkívül ilyen esetekben az orr tisztításában nagy szerepet játszó csillószőrös hám is károsodik.

A tablettás vagy helyi antihisztamin-kezelés a viszketés, orrfolyás és tüsszentés ellen hat, és megelőzően alkalmazva jó hatást fejt ki a kellő időben.” Ezek a gyógyszerek nyugtató, álmosító mellékhatása azonban nehezíti a munkavégzést, sőt, veszélyhelyzetet teremthet bizonyos munkakörök, például gépjárművezetés, gépkezelés stb. esetén. (Az újabb gyógyszereknél ez a hatás jóval kisebb.)

A kortikoszteroidok elsősorban orrdugulásos tünetek esetén használatosak, illetve abban az esetben, ha az egyéb módszerek nem jártak eredménnyel. A szteroidok erős hatású gyulladáscsökkentő anyagok, amelyek használatakor gyakran mellékhatások léphetnek fel, különösen, ha a gyógyszert szájon át szedik (pszichés zavarok, szívelégtelenség fokozódása, magas vérnyomás, csontritkulás, fekélybetegség stb.).

Az orrspray-ben is kortikoszteroidok vannak, azonban ezek alig szívódnak fel, nincs szisztémás mellékhatásuk, ezért a legelterjedtebbek.”

923
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]