A táplálkozás és az allergia kapcsolata

1010
HOZZÁSZÓLÁS:

Számos tényező alapvetően befolyásolja, elsősorban a gyermekek allergiás jövőjét. Köztaplalkozasöttük csak a dohányzáshoz mérhető, de pozitív hatású az anyatejes csecsemőtáplálás, s ezen belül a szoptatás, talán még az allergiák szempontjából is lényegesebb, számos ismeretlen, valószínűleg lelki tényező alapján.

Cikk hirdetés 8.

Az anyatejes táplálást legalább 4-6 hónapos korig, lehetőség szerint 2-3 hónappal még azon túl is nyújtani kell a csecsemőknek — ez az allergológusok tanácsa is. A táplálkozás az első élethónapokon túl is életmódunk része, és temérdek megfigyelés gyűlt össze a táplálkozás és a lehetséges vagy a már nyilvánvaló allergiák kapcsolatáról.

A táplálékok szerepe az allergia kialakulásában

Táplálékaink két, alapvetően eltérő módon játszhatnak szerepet az allergiák kialakulásában. Az első és ismertebb maga a táplálékallergia, amikor valamilyen ételfehérje túlérzékenységet vált ki, és ismételt fogyasztása azonnal, perceken, órákon vagy ritkán napokon belül, hol riasztó, súlyos, hol csak kellemetlen, az életminőséget rontó panaszokat vált ki.

A különböző európai országokban végzett kérdőíves felmérések szerint a felnőtt lakosság 15-20%-a azt gondolja magáról, hogy ételallergiás, de Hollandiában még az iskolás gyerekek 10-12%-a is ezt hiszi – a gyermekek egészségtudatos gondolkodásának érdekes, bár szélsőséges példaképp.

A táplálékallergia kialakulásában az emésztés jellegzetesen fontos szerepet játszik, de a betegség hátterében álló folyamatok azonosak az allergiás nátháéval vagy a gyógyszerallergiáéval.

Ha egy régióban vagy egy fogyasztói csoport étlapján új táplálékok jelennek meg, garantáltan lesznek olyanok, akikben ezekkel szemben allergiás reakciók lépnek fel, ahogy ez hazánkban is történt, például tengeri eredetű ételek – rákok, kagylók – vagy egzotikus gyümölcsök, fűszerek új keletű használata óta.

Egyre gyakoribb jelenség, ezért megemlítendő, hogy a virágpor-allergiákhoz gyakran bizonyos zöldségekkel és gyümölcsökkel szembeni allergia is társul (keresztreakció). Ez azt jelenti, hogy az adott táplálék elfogyasztására (akár súlyos) allergiás panaszok alakulnak ki.

1010
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]