Melyek lehetnek a perenniális allergiás nátha kiváltó okai?

1004
HOZZÁSZÓLÁS:

A leggyakoribb allergén források a következők: háziporatka, állati szőr, hám és testnedvek, penészgombák, kémiai anyagok, ritkábban élelmiszerek, csótány és latex.allergias-naha

Háziporatka

Cikk hirdetés 8.

A háziporban élő, szerves részecskékkel táplálkozó atkák mikroszkopikus nagyságú (kb. 0,1-0,5 mm-es) rovarok, amelyek kedvelik a nedves, párás, sötét, meleg környezetet.

Az ember számára egyébként ártalmatlan atkák ürülékében található fehérje okozza az allergiát az arra érzékenyekben. Legkedveltebb tartózkodási helyük a hálószobában található ágynemű, matrac és szőnyeg(padló), illetve egyéb porfogó takaró, falvédő és kárpit, mivel ezeken a helyeken bőven fellelhető a táplálékukként szolgáló bőrkorpa, hám-, gomba- és baktérium-törmelék.

Ugyancsak gyakoriak a plüssjátékokban, az állatok bundájában és alvóhelyén. A 20 Celsius fok feletti hőmérséklet és a 60% feletti páratartalom szaporodásuk szempontjából ideális, amely elsősorban nyáron és ősszel teljesül, de a meleg, szellőzetlen, párás környezetben télen is előfordul.

Kiszáradt és elporladt ürülékszemcséik az atkáktól függetlenül jelen vannak, illetve tartózkodási helyük megzavarásakor időről-időre a levegőbe jutnak ágyazáskor, takarításkor, portalanításkor. Az atkák jelenléte és az okozott allergia tehát független a tisztaságtól, az allergénforrás soha nem szüntethető meg teljes mértékben.

Háziállatok

Bizonyos, az emberek otthonában és/vagy környezetében lakó állatok szőre, hámtörmeléke, nyála és vizelete – a bennük lévő fehérjemolekulák miatt – szintén allergiát okozhat, mert kiszáradva és elporladva – az atkaürülékhez hasonlóan – a levegőbe, majd a légutakba juthatnak, elsősorban akkor, ha az állat gyakran tartózkodik a lakásban, esetleg ott vagy a hálószobában alszik.

A kutya és a macska klasszikus allergén-források, de gyakoriak a ketrecben tartott kisállatok és madarak is, a háziállatok közül pedig gondolni kell a libára, kacsára, tehénre, birkára, kecskére, lóra és sertésre is.

Az állatszőr-allergia olykor csak a munkahelyen jelentkezik (ilyenkor foglalkozási allergiáról beszélünk), ha valaki állatokkal foglalkozik, pl. állatgondozó, állatkereskedő vagy állat-kísérleteket végző kutató (patkány, egér stb.). Hobbiként vagy szórakozás kapcsán is előfordulhat állati eredetű allergia, pl. lovaglás kapcsán vagy cirkuszban.

Penészgomba

A perenniális allergiás nátha harmadik legfontosabb lakáson belüli oka. Az atkákhoz hasonlóan a meleg és nedves helyeket részesíti előnyben – ilyen bőven akadhat a lakásban: nedves, dohos részek a falon és a tapétán, a szobanövényeken, az ablakkereten, az élelmiszereken, a szekrények mögött, a légkondicionáló berendezés szűrőjében vagy a matracokban.

A felszabaduló gombaspórák a belélegzett levegővel az alsó légutakba is eljutnak.

Rovarok, latex és kémiai anyagok

A nagyvárosokban jelentős allergénforrás lehet a svábbogár. Az egészségügyi dolgozók és a betegek latex (gumikesztyű) okozta bőr és felső légúti tünetei szintén említést érdemelnek.

Fontos tényezők még a mosóporokban található enzimek, a platinasók, a króm és az izocianátok, amelyek fellelhetők a háztartásban és a munkahelyen használt anyagokban, és – esetenként – összefüggésbe hozhatók az allergiás nátha tüneteivel.

1004
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]