Mely tényezők gyengítik és melyek erősítik az immunrendszert?

1092
HOZZÁSZÓLÁS:

Meglehet, hogy a fertőző gyermekbetegségek visszaszorulása és ennek nyomán az idült és visszatérő, például allergiás bántalmak előtérbe kerülése nem sok jóval kecsegtet bennünket és gyermekeinket.

Cikk hirdetés 8.

Az asztma különösen nyugtalanító példa erre. Harminc évvel ezelőtt a Londonhoz hasonló nagyvárosok iskoláinak legtöbbjében ritkaságszámba ment az asztmás gyerek. Manapság a városi övezetekben már minden ötödik gyerek asztmásnak tekinthető, és aránjmk tovább növekszik.immunrendszer1

Mik lehetnek az okok?

Az allergiát és a hasonló problémákat tulajdoníthatjuk olyan kiváltó tényezőknek, mint az általunk fogyasztott tej és búza vagy a levegőben szálló virágpor és a házipor által kiválasztott anyagok.

Ezek azonban csak egy-egy rohamot előidéző ingerek vagy kiváltó tényezők. Az igazi okok sok esetben a legyengült vagy renybe immunműködésben keresendők.

Miért van immunrendszerünk és öngyógyító mechanizmusunk ilyen leromlott állapotban?

Az ember természeténél fogva hajlamos másutt keresni a bűnbakot, ahelyett hogy magába nézne. Valószínűnek látszik azonban, hogy a válasz többféle tényezőre vezethető vissza.

A környezetszennyezés

Divat manapság szinte mindenért a környezetszennyezést hibáztatni, és nem sok kétség fér hozzá, hogy ez valóban elég fontos szerepet játszik a többféle ok között. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy különösen a gépjárművek kipufogógázai járulnak hozzá jelentősen az allergiás és immunproblémák kialakulásához.

Ha azonban ujjal mutogatunk a környezetszennyezésre, azzal még nem tártunk föl mindent. Új-Zéland, a világ egyik legtisztább levegőjű országa, mégis az asztma gyakorisága tekintetében is az élen áll. Jegyezzük meg, hogy a légköri szennyezés már régóta létezik, jóllehet idővel kevésbé láthatóvá vált. A füstölgő gyárkéményeket az autók kipufogócsövei váltották fel, a hörghurut helyébe pedig az idült asztma lépett. Könnyen lehet, hogy a környezetszennyezés hatással van szervezetünk önvédelmi és öngyógyító mechanizmusára.

Ételeink, gyógyszereink és az immunrendszer

Táplálékunk minősége nyilván szintén fontos tényező. Mindaz, amit megeszünk, látszatra tiszta és csíramentes, feldolgozott és tartósított, higiénikus csomagolásban vár ránk az élelmiszerüzletek polcain. A termőhelytől a polcig azonban bosszú utat tesz meg, és eközben sokat veszít éltető erejéből. A feldolgozás során a nélkülözhetetlen tápanyagok elvesznek, ez pedig alig észrevehető étrendi hiányosságokhoz vezet, amelyek megint csak tovább gyengítik szervezetünk immunrendszerét.

A homeopaták és más természetgyógyászok aggodalommal figyelik az orvosok által alkalmazott hagyományos gyógyszerek túlzott fogyasztását is. Sokszor fölöslegesen felírt antibiotikumokkal, szteroidokkal, szérumokkal, nyugtatókkal és más egyébbel tömjük magunkat. Ismételjük: az ilyen nem természetes anyagok szervezetünkbe juttatása legyöngítbeti immunrendszerünket.

 A XXI. századi életmód

Újabb tényező a XXI. századi életmód és értékrend. Azok a népek, akik nem távolodtak el eredeti, természetközeli életterüktől és életvitelüktől, nem szenvednek a Nyugaton oly gyakori idült betegségekben.

Ezekre az emberekre jellemzőek a stabil nagycsaládok, amelyeknek a tagjait gyakran erős vallási és szellemi kötelékek fűzik egymáshoz. Stresszhelyzetben segítségükre siet a család és a közeli barátok, akik rendszerint valóban a közelben is élnek.

A gyász napjaiban nem maradnak egyedül fájdalmukkal. Amikor az ilyen emberek nyugatias életstílust és viselkedésformát vesznek föl, mintha egyúttal levetnék természetes immunitásukat. Hamarosan megjelennek náluk a nyugati civilizáció betegségei.

A hozzáállás és a gondoskodás jelentősége

A „betegségek legyőzése” iránti vágyukban a mai tudósok elmélyülten tanulmányozzák a betegségeket és az azokban szenvedőket – csak az egészségeseket nem, akik láthatólag azok is maradnak. Vajon a válaszok egy részét nem az utóbbiaknál lelhetjük-e meg?

Akik eltökéltek a gyógyulásra és az egészség megőrzésére, akik érzik, hogy törődnek velük, és akikben bőven van önbecsülés, azok mintha jobb eséllyel maradnának egészségesek. Ha valamilyen betegség támadja meg őket, nagyobb valószínűséggel, gyorsabban és alaposabban kigyógyulnak belőle, mint azok, akikből hiányzik ez az elszántság.

További bizonyítékot szolgáltatnak azok az árva gyerekekről szóló beszámolók, akik HIV-pozitívan jöttek a világra, születésükkor kapták meg anyjuktól a vírust. Az ilyen gyermekek immunrendszere legyengült. Ha azonban az ilyen gyermek szerető, gondos nevelőszülőkhöz kerül, akkor nagyobb esélye van arra, hogy felnőjön és egészségesebbé váljék.

Így erősítse immunrendszerét

  • Kerüljük a tartós stresszt!
  • Kerüljük a toxikus és mesterséges anyagokat, különösen a feldolgozott élelmiszereket, a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást!
  • Lehetőleg alkalmazzunk a homeopátiás vagy más természetgyógyászati eljárást.
  • Érezzünk felelősséget szervezetünkért: a testünkről van szó.
  • Szedjük össze önbizalmunkat, hogy boldoguljunk!  Ha arra van szükségünk, keressünk olyat, akiben megbízunk, és akiből erőt meríthetünk!
1092
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]