A legfontosabb tények az asztmáról

1034
HOZZÁSZÓLÁS:

Az asztma a hörgők krónikus gyulladásos betegsége. A hörgők folyamatosanasztma olyan vegyi közvetítőanyagokat, kiválasztó sejteket (hízósejtek/fehérvérsejtek) tartalmaznak, amelyek fenntartják a hörgőgyulladást. Ez a gyulladás nyálkaduzzanatban és nyálkakiválasztásban nyilvánul meg, ami a roham során növekszik; a görcs ekkor lecsökkenti a hörgők méretét, ami zavarja az intenzív légzést, főként a tüdők kiürítését, és fokozza a tüdőizmok munkáját.

Amit tudni kell

Cikk hirdetés 8.

Gyermekeknél az asztmaroham megtévesztő, nehezen felismerhető formákat ölt. Szerencsére sok asztmaroham nem annyira súlyos és felnőttkorra megszűnik. Ezenkívül a betegséggel kapcsolatos ismereteink sokat fejlődtek az utóbbi években. Ma már jól tudjuk, hogy a gyermekasztma a következőkben meghatározott bizonyos tényezőkhöz kapcsolódik.

Allergiás téren gyakran családi eredetű (asztma a szülőknél, fiú- vagy lánytestvéreknél, illetve vannak más allergiák is: ekcémák, náthás allergiák stb.). Ez a „családi hajlam” okozza, hogy a gyerek rendellenesen reagál a levegőben, táplálékokban (például rákok), bizonyos olyan orvosságokban, mint az aszpirin stb. jelen lévő allergén anyagra. Pszichológiai téren a szorongás, az emocionális fáradtság látszik kedvezni az allergiának.

A hétköznapi orr- és garathurut vírusok (főként a rhinovírus) az okai igen gyakran az asztmának, amelyek ellen a lehető leghamarabb fel kell venni a küzdelmet. A kisgyermek vírusos kis hörgők gyulladásai szintén szerepet játszhatnak.

A rohamok helyes kezelése és az egyes esetekhez alkalmazott alapos kezelés nélkülözhetetlen a betegség remélt megfékezéséhez, és hogy megóvjuk a hörgőket felnőttkorra. A hörgők asztma miatti krónikus gyulladási mechanizmusa valójában nagyon összetett folyamat. Az asztmás gyermek helyes gondozása a legjobb módszer arra, hogy elkerüljük a betegség súlyosabb formájába való továbbfejlődést. A rohamok súlyosságának megfelelő irányú alakulásához, kötelező egy jól alkalmazott előzetes kezelés: legutóbb egy nemzetközi megállapodás megfelelően pontosította, hogy melyek a súlyosság kritériumai.

A roham árulkodó jelei

A tipikus roham a következő módon zajlik le: a gyereket hirtelen köhögési roham fogja el, lélegzése nehézzé, sípolóvá válik. Főként a kilélegzés fáj, levegő után kapkod, nyugtalan, szorongóvá válik. Messziről is hallani lehet a mellkasban a sípolását.

Beavatkozás hiányában a roham gyorsan súyosbodik tényleges nehézlégzéssel. A roham gyakran mérsékeltebb, de mindig tüdősípolással jelenik meg, és több órát tarthat a zavart légzés. A roham megtévesztő is lehet, egyszerű köhögésre korlátozódhat, sípolással a mellkasban, amit kisebb légzészavar kísér; meghűlés során, futás után merül fel, vagy amikor a gyerek nevet. Ebben az esetben is úgy lehet eljárni, mint egy ismétlődő „sípoló hörghurutnál”.

Csecsemőnél még nehezebb a rohamot felismerni: összekeverhetjük egy száraz vagy nedves görcsös köhögéssel, egy lázas, sípoló hörgőgyulladással, a cumi megragadása miatti nehézlégzéssel.

1034
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3457
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]