Tudja meg, mitől lehet allergiás!

1319
HOZZÁSZÓLÁS:

allergiaSok különböző a természetből és napjaink vegykonyhájából származó anyag sorolható az allergiás megbetegedéseket kiváltó anyagok közé. A lehetőségek skálája végtelen. Minden érintettnél egészen más, speciális összetételű allergén vált ki allergiát.

Mit tehetünk ellene?

Cikk hirdetés 8.

A legjobb megoldás az allergének elkerülése lenne, hiszen ha nincs jelen allergén, a szervezet sem reagál rá. Habár léteznek olyan tesztek, amelyekkel megállapítható, hogy ki mire reagál allergiás tünetekkel, mégis sok mindenre rájöhetünk saját megfigyeléseink alapján is, és sokat tehetünk azért, hogy a saját környezetünket megtisztítsuk az allergénektől – ez pedig olyan dolog, amit az orvos nem tehet meg helyettünk. Általában éppen erre nem ügyelnek eléggé az allergiások.

Sajnálatos dolog, hogy egyes betegek, akik éveken át naponta asztmaellenes gyógyszereket szednek, nem távolítják el otthon a falon lévő penészgombát, az ágyban található atkákat vagy a formaldehiddel kezelt bútorokat. Pedig ebben a betegnek aktívan részt kellene vennie gyógyulása érdekében.

A következőkben felsoroljuk a leggyakoribb allergiát kiváltó anyagokat. Gondolja át, ezek közül melyik vonatkozhat Önre!

Penészgombák

A penészgomba-allergia nagyon elterjedt, napjainkban igen gyakran vált ki tüneteket. Amikor a gombaspórákat belélegezzük, a bennük található allergének elősegítik a hörgők nyálkahártyájában található masztocitákból, a hízósejtekből a hisztamin felszabadulását. Ennek köhögés, nyálkaképződés és légszomj a következménye.

A penészgomba mindenhol előfordul a természetben, ahol nedvesség, szemét vagy rothadó anyag, mint például lomb, talaj vagy szemét található. A lakásban az ablakokon és virágcserepeken, a nedves falakon, a tapétán, az ágyakon és matracokon, a pincékben és a kamrákban telepedik meg. Leginkább az uszodák, az üvegházak, a fürdőszobák és az istállók a penészgomba kedvelt melegágyai.A klímaberendezések és a párásítók is segítik a szaporodását, ugyanis a páradús meleg kedvez a penészgombáknak.

A penészgomba különösen jól szaporodik 80%-os légpáratartalom és 20 °C-os hőmérséklet esetén. Az asztma súlyosbodik páradús levegőben vagy ősszel, ha rothadó lomb van a környéken, nagy a valószínűsége a penészgomba-allergiának. Az egyes gombafajták a spóráikat különböző időben szórják el, például néhány délben, mások este, éjszaka és kora reggel. Februárban, márciusban, augusztusban és szeptemberben képződik a legtöbb spóra.

Ügyeljünk az élelmiszerekre!

A legfontosabb élelmiszerek, melyek anélkül fertőződhetnek meg penészgombával, hogy mi ezt észrevennénk:

  • a gyümölcs, a zöldség,
  • a szárított gyümölcsök,
  • a fekete bors, a dió, a gabona,
  • a müzli, a sajt, az élesztő,
  • a savanyú káposzta,
  • az alkoholtartalmú italok: bor, sör, pezsgő stb.

Ha valakinek feltűnik, hogy nem tűr egy gyümölcs- vagy zöldségfajtát, inkább penészgomba-allergiára kellene gondolni, mint az élelmiszer-túlérzékenységre!

A penészgomba enzimeit – fehérjevegyületeit – ma nagy mennyiségben alkalmazzák élelmiszerek előállításánál, de ezeken kívül számos más, naponta használt termék gyártása során is felhasználják, így a bőrben, a szappanban, a mosószerekben, a biológiai kozmetikumokban és a fogkrémben is megtalálható.

Kérem, vegye figyelembe, hogy bizonyos gyógyszerekkel szembeni allergia esetén, mint például a penicillin, amit egy gombából állítanak elő, gondolni kell a penészgomba-allergiára.

Atkák

Manapság az atkák minden otthon titkos albérlői. Előszeretettel fészkelik be magukat matracokba, ágyneműbe, párnába, szőnyegekbe és plüssállatokba. Az atkák fejlődésének a 15-30 °C közötti szobahőmérséklet és az 55-85% közötti levegőnedvesség kedvez, a 75 %-os páratartalom azonban a legkedvezőbb.

Május és október között különösen gyorsan szaporodnak az atkák. A számukra kevésbé kedvező időszakot nimfa vagy pete formában vészelik át, hogy később kedvezőbb körülmények között szaporodhassanak.

Nem az atka okozza az allergiát! Az allergén anyag nem közvetlenül az atka, hanem az ürüléke, amit a nyári hónapok során termel nagy mennyiségben, ennek megfelelően ősszel fokozottan jelentkeznek a panaszok. Ha lefekszünk, felkelünk vagy bevetjük az ágyat, a panaszok még erősödhetnek is az ágynemű felrázása során.

Ezek a paraziták nagyon gyorsan fejlődnek az ágyban, mivel a test melege és az elpárolgott nedvesség ideális szaporodási feltételeket teremt, ami az atkák számára akkor is fennmarad, ha az ágyat reggelenként azonnal bevetjük, ahelyett, hogy alaposan kiszellőztetnénk.

Az ágynak még egy előnye van az ott tartózkodó atkák számára: itt találják meg fő táplálékukat – a testről lehámló bőrpikkelyeket.

Házipor

Az atkával szembeni allergia a penészgomba-allergiához hasonlóan nem választható el a házipor-allergiától, mivel az atkaürülék és a gombaspóra a háziporral együtt terjed. A por több különböző részből tevődik össze: a levegő legapróbb szennyezőelemeiből, farostból, ágytollból és mindenekelőtt állati és emberi bőrpikkelyből.

Problémái jelentkeznek porszívózás során? Ha igen, ez arra utal, hogy poratka-allergiás.

Állatallergia

Allergiát válthat ki kutya, macska, ló, tehén, nyúl, tengerimalac, aranyhörcsög szőre vagy madár tolla is.

Virágpor

A virágpor több mint 12 olyan összetevőből áll, amire az allergiások hevesen reagálnak. Normális esetben minden ember 4000-5000 pollent lélegez be naponta anélkül, hogy szervezete lázadozna ellene. Allergiások számára elegend6 40-50 pollen is, hogy a kellemetlen reakciók egész sorát kiváltsa. A virágpor-allergia erősítheti a neurodermatitiszt.

Az érintetteket virág-, fű-, fa és gyomnövényporok egész sora gyötri, mégis minden allergiára speciális allergén spektrum jellemző:

Februártól áprilisig virágzik a mogyoró, a nyárfa, a nyírfa, az éger, a fűz, a bükk és a szil. Akiknél ezek a növények allergiás reakciókat váltanak ki, azoknál bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy érzékenyek az almára, körtére, cseresznyére, őszibarackra, egresre, ribizlire és szőlőre is.

Aki májustól júliusig náthás, ha pechje van, ez akár szeptemberig is elhúzódhat, valószínűleg fű- és gabonapollen-allergiában szenved, vagy nem tudja elviselni a frissen lenyírt fű vagy a széna illatát sem. Az utóbbi esetben bízza a fűnyírást egy nem allergiás családtagra, és kerülje a kirándulást a kaszálás idején.

Augusztusi és szeptemberi panaszok esetén valószínűleg gazokra allergiás, elsősorban a lándzsás útifű és a fekete üröm okoz panaszt – ez pedig gyakran különböző fűszerekkel szembeni allergiával is kombinálódik, például a kapor, a kömény, a bors, a szerecsendió, a paprika, a petrezselyem, a mustár vagy a fahéj vált ki allergiás tünetet.

1319
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Báthory Kamilla szerint:

    Páromnak egy ideje csúnya, gyulladt aknék jelentek meg az arcán. Egy ismerősünk azt mondta, hogy biztos a nyuszink szőrére lett allergiás, de ezt azért nem értem, mert a nyúl 2 éve van meg, a férjem bőrgyulladása pedig kb. 1 hónapja tart. Nem szívesen válnánk meg kiskedvencünktől. Lehetséges,hogy a háziállat okozza gondot vagy lehet, hogy valami ételallergia?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]