Tudja meg, miért okozhatnak a pollenek allergiát

908
HOZZÁSZÓLÁS:

A médiában sokat emlegetett virágporokat (polleneket) említve azokra gondolunk, amelallergia3yek a széllel terjednek, és nem például egy bogár hátára, lábára tapadva porozzák be a megfelelő növényeket. A pollenek évszázmilliók óta az élővilág részei, legtöbbjükre nem reagál az egészséges szervezet.

Miért lehetünk allergiásak a pollenekre?

Cikk hirdetés 8.

Az allergiák kialakulásában játszott szerepüket egyrészt az magyarázza, hogy napjainkra egyes allergén növények igencsak elszaporodtak. Magyarországon például a parlagfű mai, közel teljes elterjedtségéhez a megjelenés kezdetétől több mint 100 évre volt szükség!

Az iparosodással azonban más is változott, hiszen a sokat vádolt növények maguk is szennyezett környezetben élnek. A tudomány elsősorban a közlekedés, illetve az ipari tevékenységek, a fűtés során termelődő port, dízelkormot, ózont, kéndioxidot és nitrogénoxidokat említi az allergiás panaszokat súlyosbító szennyezőanyagok sorában. A szennyező anyagok könnyen megtapadnak a pollen felszínén.

Ha valaki belélegez ilyen virágport, ami például egy forgalmas út melletti gyomon, néhányszor tíz cm magasságban terem (szinte mást sem lehet nyár közepén az utak mellett látni), akkor biztos lehet benne, hogy légútjaiba olyan agresszív anyagokat is belélegez, amelyek a nyálkahártyát károsítják, a csillószőrök tisztító tevékenységét gátolják, és könnyű utat nyitnak az érzékennyé válásnak is.

Kénessav képződhet például a pollen felszínén esőben, párás időben, de a magas páratartalmú légutakban is. Az agresszív szennyező anyagok akár megbonthatják egyes virágporok felszínét is, miáltal olyan fehérjék kerülhetnek kapcsolatba az emberi szervezettel, amelyek különben a virágpor mélyén elzárva maradnának. Az új, mindaddig ismeretlen fehérje esetében pedig mindig fennállhat az allergiát kiváltó hatás lehetősége.

Nemcsak allergiát okozhatnak

Különlegesen érdekes, hogy egyes levegőszennyező porok, anyagok nemcsak allergiát, asztmát, hörgőhurutot idézhetnek elő, vagy a légúti fertőzések létrejöttét könnyítik meg, hanem szívbetegség és agyvérzés társ okai is lehetnek.

Az iparilag szennyezett levegő betegségkiváltó hatását már az 1870-es években pontosan leírta az allergológía egyik klasszikusa, Charles Blackley angol orvos, aki a vaskohókban dolgozó és a környékükön élő munkásokat és családjukat vizsgálta.

A napjainkig végzett számos megfigyelés alapján megfogalmazódott, hogy az iparosodás – számos tagadhatatlan előnye és nem kevesebb hátránya mellett – az allergiák gyakoribbá válását is elősegítette.

Az egyik legismertebb, cáfolhatatlan megfigyelés az etiópiai Jimma környéki felmérés eredménye (1997): a környékbeli falvakban az asztmás gyermekek aránya 1,1% volt, míg a megelőző 10 évben mérsékelten iparosodott városban lakó gyermekek körében az asztma gyakorisága 3,6%-nak bizonyult. Ezt a nagy eltérést csakis az iparosodás légszennyező és egyéb melléktermékei, valamint a hozzájuk kapcsolódó életmódváltozás okozhatták.

908
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3453
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]