Szuper tippek a poratkák elpusztításához

944
HOZZÁSZÓLÁS:

Nem szabad elfelejteni, hogy az ellenség nem maga a házipor, hanem a poratka. Előfordulhat, hogy egy lakásban vastagon áll a por, de mivel száraz a levegő és gyakran szellőztetnek, alig van benne atka.

Cikk hirdetés 8.

A másik lakás makulátlanul tisztának tűnik, mégis hemzseg az atkáktól, mert jól szigetelt, levegője meleg és enyhén párás. Az ilyen lakásokban lévő szőnyegek, matracok és kárpitok az atkák ideális élőhelyei.

A naponta történő száraz portörlés, porszívózás (közönséges porszívóval) csak felkavarja az allergéneket és telíti velük a levegőt. Ezért van az, hogy az atkákra allergiás személy sokkal rosszabbul lesz egy látszólag ragyogóan tiszta lakásban, mint egy olyanban, ahol áll a por.

Az atkák elleni eredményes védekezés egyik legfontosabb eleme, hogy a levegőt szárazabbá kell tenni, alacsony páratartalom mellett az atkák nem tudnak elszaporodni.

Következzen most néhány olyan tanács, amikkel sikeresen vehetjük fel a harcot a poratkákkal szemben.poratka3

Tippek az atkák elpusztításához

  • A közvetlenül a forrpont feletti hőmérséklet elpusztítja a poratkákat, és inaktiválja a Der-pf nevű allergént, amely az asztmásoknak a legtöbb problémát okozza. Sajnos a Der-p2, a másik atkaallergén nem hőérzékeny.
  • A legalább 55 °C-on történő mosószeres mosás (pl. 60 °C-os gépi mosási ciklus) során az atkák és az allergének is megsemmisülnek.
  • Az alacsonyabb hőmérsékleten történő mosás az atkákat nem, csak az allergéneket semmisíti meg. Ez akkor lehet hasznos, ha az atkákat valamilyen más módszerrel már elpusztítottuk. A ruhák, ágyneműk rendszeres mosása az emberről levált hámsejteket is eltávolítja, csökkentve ezzel az atkák táplálék-utánpótlását. (Ez ekcéma esetén hasznos, mert a hámló bőr súlyosbítja a problémát azáltal, hogy az atkáknak még több táplálékot biztosít.)
  • Lehet kapni atkaölő szereket, amelyek a mosószerhez adhatók. A mosás végén a vegyszer kiöblítődik a ruhákból, ezért használatuk nem okoz újabb allergiás reakciót.
  • A vegytisztítás elpusztítja az atkákat és az allergének egy részét, de változó arányban (20-70 százalék).
  • A hat órán túli hűtés megöli az atkákat. Ugyanígy elpusztítja őket az is, ha száraz időben erős, közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve a szőnyegek és takarók. Az allergének azonban mindkét esetben megmaradnak.
  • Porszívózásnál az atkák belekapaszkodnak a szőnyeg szövetébe, s kb. 65 százalékuk benne marad. Egy közönséges porszívó menet közben viszont az allergéneket szétszórja a levegőbe – ezért belélegezhető mennyiségük közvetlenül a porszívózás után háromszorosára nő!
944
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]