Mit kell tudni az allergiás tünetekről gyermek-és felnőttkorban?

990
HOZZÁSZÓLÁS:

Felnőtteknél a bőr- és nyálkahártyatünetek fordulnak elő leggyakrabban, ezeket követik a felső és alsó légutakban, majd az emésztőrendszerben megnyilvánuló tünetek. A keringési rendszert és az ízületeket érintő panaszok összességében kisebb arányban jelentkeznek, mint az előbbiek bármelyike.allergia17

A felnőttkori allergia leggyakoribb tünetei

Cikk hirdetés 8.

A bőrt és nyálkahártyát érintő tünetek között felnőttek esetén az urticaria (csalánkiütés), atópiás dermatitis (ekcéma), és az orális allergia szindróma (OAS) jellemző. A felső légutak betegségei között a rhinitis (allergiás nátha) és rekedtség, az alsó légutak esetében az átmeneti hörgőgörcs, és a terhelés által vagy a nélkül indukálódott asztma jellemző.

Az emésztőszervi tünetek között a hasi görcsök, puffadás, hasmenés, hányinger, hányás gyakori. Ritkább tünetek a migrén és az anafilaxia. Felnőttkorra a tej- és tojásallergia gyakorisága csökken, növekszik viszont a halak, rákok, mogyoró, dió, alkoholtartalmú italok és ételadalékok által kiváltott tünetek száma.

Az orrdugulással és orrfolyással járó allergiás náthát ezenkívül a zeller, a burgonya, az uborka, a húsfélék, ritkábban a kukorica és a rizs okozza.

A felnőttkori ekcéma tartós fennállása ritka, és sokszor igen nehéz bizonyítani a kézen és egyéb testfelületen lévő tünetek és az ételallergia közötti összefüggést.

A gyerekkorban jelentkező leggyakoribb allergiás panaszok

A táplálék által kiváltott gyomor- és bélpanaszok általában a csecsemőket és a gyermekeket érintik. A gyermekkor későbbi éveiben a bélrendszer szerkezete és az immunrendszer reakciókészsége „megérik”, így a különböző védekező rendszerek gátolják az allergiás mechanizmusokat. Ezen a jelenségen alapul az a gyermekgyógyászati tapasztalat, miszerint a csecsemő és kisded a hasára panaszkodik, míg a nagyobb gyermek inkább légúti problémáktól szenved.

Az étel által kiváltott gyomor-bél rendszeri tünetek közül a hányás néhány percen belül, a hasi fájdalom 1-2 órán belül, a hasmenés 2-6 óra múlva következik be, pl. tej, tojás és szója hatására.

Allergiás gyermekeknél sok esetben jellemző a légúti vírusfertőzések által okozott asztma, amely szinte mindig romlik a fizikai terhelés hatására. Az étel kiváltotta asztmás tünetek leggyakrabban csecsemőknél és gyermekeknél alakulnak ki.

A csecsemőknél allergiát produkáló tényezők sorrendben a következők: tej, tojás, búza, szója, majd ezután a háziporatka, kutya, macska.

Gyermekkorúaknál a sorrend megfordul: először a háziporatka, kutya, macska, pollen és penészgombák váltják ki az asztmát, azután következnek a tej, tojás, búza, mogyoró és hal allergén hatásai. Általában 10%-ban áll étel a gyermekkori asztmás betegségek hátterében. Az említett okok mellett az anyatejes táplálás ideje és az anya dohányzása is befolyásoló tényező.

Csecsemő- és kisdedkorban a táplálékallergia számos alkalommal jár bőrtünettel is. A száj körüli bőrjelenségek látványa sok esetben ijesztő a csecsemők esetében. Már kis mennyiségű élelem is az ajkak duzzanatát, kivörösödését és viszketését okozza evés közben és utána 1-2 perccel (pollenallergiás családokban az ilyen jelenségek gyakoribbak).

Ha gyümölcs okozza e tüneteket, általában főzéssel megszüntethető az allergenitás. Tanácsos a bőrreakció-gyanús táplálékból a csecsemő alkarjára cseppenteni, és kis idő múltán megnézni a bőr reakcióját. Legtöbbször egyébként a leírt ijesztő szimptómák 2-3 éves kor körül szintén megszűnnek.

Az ekcéma hátterében gyakran beazonosítható a tehéntej, a tojás és szója mint kiváltó táplálék. A tünetek az allergén élelem kiiktatásával csökkennek, majd eltűnnek. A krónikus urticariák kiváltóit gyermekeknél az esetek kétharmadában nem tudják azonosítani.

Az allergiás nátha ebben az életkorban – egyes szakemberek szerint – ritkán áll összefüggésben a táplálékallergiákkal, inkább ún. álallergia jellemző a fűszerek és illóolajok anyagainak belégzésekor. Más szakirodalmak azonban határozottan rámutatnak az allergiás nátha és a táplálkozás (ezen belül is a tej- és tojásfogyasztás) összefüggéseire. A megfigyelések szerint az említett élelmiszerek legtöbbször pollenszezonban és vírusfertőzések kapcsán váltanak ki tüneteket.

Egyes felmérések rámutattak, hogy vegán (állati termékektől mentes) étrendre való átálláskor mintegy 3-4 hónap alatt az esetek 80%-ában a panaszok jelentősen csökkennek, illetve megszűnnek, egy év után pedig a betegek 90%-a tünetmentessé válik klinikailag igazolható módon.”

A tehéntej-allergia gyomor-, bél- és bőrtünetekkel, illetve az esetek 10-30%-ában asztmával is együtt jár kisgyermekkorban. A tehéntej eredetű asztmás panaszok a nagyobb gyermekeknél már nem észlelhetők. A többi tünet is elmarad 3 éves kor után, azonban később egyéb ételallergiák térnek vissza minden negyedik tejallergiás betegnél.

Az idősebb gyermekeknél megmaradd allergiákat általában genetikai okok is magyarázzák. Az atópiás családokban már korán megjelenhet a pollenekkel szembeni érzékenység, majd az allergiás nátha és asztma. Ilyen esetekben bizonyos főzelékfélékre és gyümölcsökre is emésztőszervi vagy légúti keresztreakcióval válaszol a gyermek szervezete. Gyermekeknél étel által kiváltott asztmára akkor kell gondolnunk, ha az asztma kora gyermekkorban kezdődött, ekcémával társul, és a nehézlégzés a táplálkozás után jelentkezik.

Az allergiás nyelőcsőbetegséget szintén néhány tápanyag idézi elő, amelyek szűkületet, visszatérő hányást, étvágytalanságot, gyarapodási elmaradást és alvászavart vonnak maguk után. A diéta mellett ilyenkor gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Az allergiás gyomorbetegség tünetei az előzőeken kívül vér- és fehérjevesztés, fogyás. Súlyosabb esetekben elzáródás, vérhányás jöhet létre, ami életveszélyes állapotot eredményez. Az orvosi segítség általában egy év alatt gyógyulást eredményez.

A gyermekkori allergiás bélgyulladás a vékony- és vastagbél nyálkahártyájának zavara miatt állhat elő, s a vér- és fehérjevesztésen kívül nyákos hasmenéssel társul. Ilyen esetekben a táplálás alapjául az enzimesen bontott fehérjékből álló tápszerek szolgálnak, és a gyógyulási idő hosszabb, mint gyomorgyulladás esetén.

A légúti allergiás emésztőszervi betegségeken kívül létezik számos, kevésbé heveny lefolyású, nem a valódi allergiák csoportjába tartozó kórkép: egyes felszívódási zavarok, nem immunológiai jellegű bélgyulladások, vagy például a lisztérzékenység. Ilyenkor a legtöbb esetben a bőrtesztek negatívak (kivétel a lisztérzékenységnél), a szövettani vizsgálatok azonban a hámszerkezet károsodását jelzik.

A vastagbélben apró fekélyek, fehérvérsejt-burjánzások találhatók, és a gyarapodás a felszívódási zavar, valamint a gyakori székletürítés miatt lelassul. A nem allergiás jellegű gyomor- és bélbetegségek – pontos diagnózis esetén – két éven belül megszüntethetők, kivéve a lisztérzékenységet, amely élethossziglan megmarad.

Az allergiás tünetek megjelenési formája általában – gyermek-és felnőttkorban egyaránt – egy szervet érintő, azonban a betegség folyamata során az egyes formák átmehetnek egymásba. A szakemberek szerint a többszervi előfordulások számának növekedésével számolhatunk a jövőben. A kombináció gyakorisági sorrendjét illetően a bőr-emésztőszervek keresztreakció szerepel az élen, majd a bőr-légutak kombinációja, míg viszonylag kevesebb a légutak és az emésztőrendszer közötti allergiás keresztreakció. A leírt keresztallergiákért az emésztőrendszeri intoleranciákat teszik felelőssé a kutatók.

990
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]