Milyen mellékhatásokat okozhatnak a szteroidok?

996
HOZZÁSZÓLÁS:

A só-víz háztartás hormonjai a mineralokortikoidok. Gyakorlatilag az összes anyagcserét, a szénhidrát-fehérje bontást és építést vezérlő glukokortikoidok. Ezek fontos gyulladáscsökkentők is. Androgének, amelyek fontos nemi hormonok. Fokozzák a bizonyos fertőzésekre való fogékonyságot.gyogyszer-antibiotikum-fogyasztas-3

Cikk hirdetés 8.

A tüdőben hörgőtágulást, a véráramlás lassítását hozzák létre, javítják a tüdőszövetekben a felületaktív anyagok képződését a hörgőkben. Amint láttuk, fontos hatásuk van az anyagcserére, emelik a vércukorszintet, fokozzák a fehérjebontást, gátolják a kalcium beépüléséi a csontba, fokozzák a kalciumürítést a vesében.

Fokozzák a gyomorfekély kialakulásának valószínűségét. Emelik a vérnyomást, fokozzák a szív véráramlását. jelentős hatással vannak a központi idegrendszerre, például depressziót, zavartságot okoznak. Gyermekkorban csökkentik a növekedés ütemét.

Valós és vélt félelmek a szteroidkezelést illetően

A felsoroltakból láthatjuk, hogy a szteroidok alkalmazása gyulladáscsökkentőként komoly mellékhatásokkal járhat. Alkalmazásuk megfontolást és mérlegelést, komoly szakmai ismereteket feltételez.

Vannak krónikus betegségek, elsősorban az autoimmun kórképek, amelyek kezelésében elengedhetetlen a szteroidok hosszú távú, folyamatos szedése. Tudnunk kell azonban, hogy a mellékhatások egy része kivédhető, míg jelentkezésük elhanyagolható, ha a betegség nem megfelelő kezelése az életei veszélyezteti vagy az életminőséget nagymértékben rontja.

Mindig mérlegelni kell a várható haszon és ártalom arányát a kezelésekben. Az allergiás megbetegedésekben a szteroidtanalmú gyógyszereket döntően helyileg alkalmazzák. A modem fejlesztésű helyt hatású anyagok nem szívódnak fel, a szervezetre általános hatást nem fejtenek ki.

Gyermekek is veszély nélkül használhatják az előírásnak megfelelő módon és adagokban. Igen súlyos asztmás betegségek, különösen előrehaladott formában igényelhetnek szisztémás kezelést. Heveny, életveszélyes allergiás tünetekben a vénásan használatos szteroidok életmentő hatásúak.

Nagyon helytelen viszont, ha allergiás náthában, kényelmi szempontokat figyelembe véve, hosszan ható szteroid injekciós kezelést kérnek vagy javasolnak. Igen komoly és súlyos mellékhatásokkal számolhatunk. A beadott depó gyógyszerformák (kapszulák) hatása nem függeszthető fel. A várható haszon nem áll arányban a potenciális veszélyekkel.

996
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]