Milyen gyógyszerekkel kezelhető az allergia?

984
HOZZÁSZÓLÁS:

A legjobb kezelés az allergén teljes eltávolítása a környezetből. Ez rendszerint nem oldható meg.gyogyszerek-antibiotikumok

Gyógyszeres kezelés

Cikk hirdetés 8.

Helyileg ható és úgynevezett szisztémás -az egész szervezetben ható – gyógyszerek alkalmazásának lehetőségei merülnek fel. A helyileg ható szereket természetesen az allergia tüneteinek jelentkezési helyén alkalmazzák. Ezek szemcseppek, orrcseppek, belélegzőszerek, kenőcsök formájában kerülnek forgalomba, némelyek vény nélkül is kaphatók.

A szisztémásán ható orvosságok tabletták, injekciók formájában állnak rendelkezésre. Hatásmechanizmusuk alapján elkülöníthetjük a membránstabilizátorokat, az antihisztaminokat és a szteroidalapú gyógyszereket.

Membránstabillzátorok -kromonszármazékok

Az 1970-es évek óla vannak forgalomban ezek a gyógyszerek. Csökkentik a hízósejtekből az aktív anyagok kiáramlását. De gátolják a gyulladásos sejtek mozgását is.

Csökkentik a fokozott hörgői reakciókészséget. Elsősorban enyhe betegségek megelőző szereként használatosak helyileg légúti allergiákban, valamint asztma, nátha és kötőhártya-gyulladás esetén.

Hosszú távon főleg az úgynevezett belső asztma fellángolásának gátlására alkalmazható. A kialakult tüneteket kevéssé vagy nem befolyásolják.

Antihisztaminok

A korábbi allergiaellenes tabletták kevéssé voltak szelektívek, bejutottak az agyba, gyakori mellékhatása volt a bágyadtság, álmosság, étvágyfokozódás, amit a központi idegrendszerben kifejtett hatásuk eredményezett.

A korszerű antihisztaminok jellemzője, hogy  elsősorban a H1 receptorokon hatnak, szelektívek, s ezáltal csökken a mellékhatások fellépte. Jellemzőjük még, hogy lassabban ürülnek ki, illetve bontódnak le, így naponta egyszer elég bevenni őket.

Hosszas szedésük sem károsítja a szervezetet, így kisgyermekkortól alkalmazhatók éveken keresztül. Legkorszerűbb képviselőik a levocelirizin, a desloratidin és a fexofenadin. Ezek közül a levocetirizint a vese választja ki, a másik két hatóanyag a májban kerül lebontásra. Ezek a gyógyszerek vénykötelesek, és allergológus szakorvos vagy ajánlása alapján a háziorvos is jogosult nagyobb társadalombiztosítási hozzájárulással rendelni.

Szteroidok

A szteroidok gyűjtőnévvel szervezetünk egyik legfontosabb hormonrendszerét illetjük. Ezeket a hormonokat a mellékvese termeli, a jól ismert koleszterin nevű anyagból. Látjuk hát, hogy a rossz csengésű koleszterin létfontosságú anyag a szervezetben, csak bizonyos típusának felhalmozódása károsítja az erek falát, azok „meszesedését” okozva. A mellékvese nevéből is kitűnik, hogy ez az apró szerv testünkben közvetlenül a vesék mellett helyezkedik el.

Az allergiák és autoimmun betegségek, súlyos gyulladások kezelésében a gluko-kortikoidokat alkalmazzák. Gyulladáscsökkentőként gátolják mind a korai, mind a késői fázis folyamatait. Csökkentik a vérértágulatok, a vizenyőképződést, a fehérvérsejtek számát és aktivitását.

Csökkentik a hízósejtek hisztamin-és bradikininiermelését és -ürítését. Gátollak fontos gyulladáskeltő anyagok, mint a prosztaglandinok, leukotriének képződései. Csökkentik a specifikus IgE szintézist, valamint a gyulladásos sejtek citokinkiválasztását.

984
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]