Milyen gyakoriak valójában az allergiás megbetegedések?

887
HOZZÁSZÓLÁS:

Bár a legtöbben csak 1-2 éve figyelnek fel rá, az elmúlt évtizedekben az allergiák riasztóallergia-05 szaporodásának lehettünk tanúi.

Milyen allergia típusokat különböztethetünk meg?

Cikk hirdetés 8.

Az allergiás betegségek több szervrendszert is érinthetnek.

Mindenekelőtt a felső légutak, kevésbé tudományosan fogalmazva, az orrjáratok és az orrmelléküregek allergiáit kell megemlítenünk, amelyek manapság a teljes lakosság 15-25%-át is érinthetik – különböző országokban eltérő arányokban.

Másodikként tarjuk számon a bőr különböző allergiás folyamatait, a fémérzékenységeket, ekcémákat, a veleszületett allergiás bőrbetegségeket, valamint a gyakran felderíthetetlen hátterű tartós csalánkiütéseket, amelyek együtt mintegy 20%-ot tesznek ki, és amelyekről a közvélemény sokszor nem is gondolná, hogy mind egy tőről (melyen a sokszínű allergiás folyamatokat értjük) fakadnak.

Harmadsorban a szem különféle allergiás folyamatai tartoznak ide – amelyeknek fele önmagában jelentkezik, sokszor szerencsére csak enyhe tünetekkel, ezért könnyű elfelejtkezni ezekről a betegekről az allergiások számlálásakor.

Számos embert érintenek a táplálék- és gyógyszerallergiák, amelyek közös vonása, hogy kiváltóik általában az emésztőrendszer közvetítésével, ott módosítva, lebontva, felszívódva kerülnek kapcsolatba az immunrendszerrel, és amelyek külön-külön is a lakosság több mint 2%-át betegítik meg.

Végül az előfordulás csökkenő gyakorisága szerint csak most említhetjük az asztmás tünetegyüttest, amely súlyos megbetegedés, de az ismert adatok szerint nálunk a hazai lakosságnak csak 1,5%-át érinti. (Más európai országokban ez az előfordulás lényegesen, esetenként ötszörösen is nagyobb lehet!).

Egyre több és több az allergiás

Ezek mögött az önmagukban is nyugtalanító számok mögött egy még veszélyesebb tendencia is megbújik: az előfordulási gyakoriság növekedése. 

Míg korábban egy adott allergiafajta gyakoriságának megduplázódásához akár 20-25 év is kellett, a mostani generáció életében ehhez esetleg 10-15 év is elég lesz már.

Ezen arányok kényszerítő ereje hatására, a közeljövőben az allergia, mint egészségügyi kérdés nemhogy lekerülne a napirendről, de egyre fontosabb helyet vív ki magának.

Ma, amikor jogos az aggodalom, helytálló a figyelmeztetés, hogy többet és mást kell tenni, mint eddig, mert minden negyedik gyermek allergiás Európában, indokolt a kérdés: mi váltotta ki, mi fogja a továbbiakban fenntartani és növelni az allergiák gyakoriságát -mert csak így látható, hogy mik a tennivalók.

887
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]