Mi hajlamosít valakit asztmára, és mi válthatja ki a rohamokat?

920
HOZZÁSZÓLÁS:

Az asztmára való hajlam részben öröklött, részben az életmód következménye: hozzájárulhat az egészségtelen étrend, de akár a túlzott tisztaságmánia is.

Cikk hirdetés 8.

asztma15

Ml indítja el az asztmát – más szóval, mi idézi elő a gyulladásos folyamatot a légutakban? Az asztmára való hajlam előkészíti a terepet, ám önmagában még nem idézi elő a légutak gyulladását. Ezt gyakran valamilyen allergiás reakció indítja el, amelyet a levegőben lévő allergének váltanak ki – pl. poratka vagy háziállat allergénjei.

Lehet a kiváltó ok vírusfertőzés is, különösen az RS-vírus-fertőzés. RSV-járvány minden második-harmadik évben lép fel. Azoknál, akik hajlamosak az asztmára, a vírusok okozta fertőzés túlzott immunválaszt indukálhat, melynek hatására az immunrendszerben a T2 sejtek aránya az allergiás típusú reakciók felé tolódik el.

Bizonyos irritáló hatású anyagok, pl. a klór vagy a kocsik dukkózásához használt aeroszolos festékek nagyobb dózisban ugyancsak kiválthatnak asztmát – ez elsősorban munkahelyi körülmények között következik be, ún. foglalkozási asztmát okozva.

Mi váltja ki az asztmás rohamokat?

A légutak begyulladnak, izomzatuk túlérzékennyé válik és a legkisebb ingerlő hatásra – már erőteljesebb légzés következtében is – összehúzódik. Ezért a levegőben lévő irritáló hatású anyagok – pl. dohányfüst – kiválthatják a rohamot.

Rengeteg egyéb tényező is kiváltó ok lehet, a hideg levegőtől a jácintillaton és az égdörgésen át a nevetésig vagy a szorongásig. Azok az allergének vagy vírusfertőzések, amelyek a gyulladást előidézték, ugyancsak kiválthatnak asztmás rohamot.

Sok asztmásnál az asztmás roham során megváltozott légzési ritmus a rohamok közt sem rendeződik. Hiperventíláció (túl gyors légzés) asztmás roham nélkül is könnyen felléphet az asztmásoknál, tovább súlyosbítva a problémákat. Olykor nehéz megmondani, hogy valakinél hiperventíláció áll-e fenn, vagy sem. A beteg ugyanis már észre sem veszi, hogy gyorsabban veszi a levegőt, viszont a hiperventiláció tüneteitől – pl. szédüléstől, a kéz és láblej bizsergésétől, zsibbadástól, izomgörcsöktől – szenved.

920
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3429
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]