Mekkora szerepe van a géneknek az allergia megjelenésében?

978
HOZZÁSZÓLÁS:

Az allergiás betegségek kiváltásában – sokak szerint – a gének játsszák a főszerepet. De valóban igaz ez?csalad-egeszseges-eletmod-02

Mekkora szerepe van a géneknek?

Cikk hirdetés 8.

A genetikai hajlam az allergiás betegségek kialakulásában is szerepet kap. Az allergiára való öröklött hajlamot atópiának nevezik. Az ún. atópiás egyének szervezete az ellenanyag-termelés szabályozásában, az allergiát okozó komponens eltávolításában, vagy a mediátorok termelésében tér el a nem atópiásokétól.

Az atópiás családok tagjainál az asztma, az allergiás nátha (szénanátha), az ekcéma (atópiás bőrgyulladás) és az ételallergiák jóval gyakrabban jelennek meg. A kutatások rávilágítottak arra is, hogy a hajlam elsősorban az anya részéről öröklődik, míg az apai gének kevésbé játszanak szerepet.

Egy nemzetközileg elfogadott vizsgálatsor szerint ha a szülők egyikének atópiás bőr- vagy légúti tünete van, a gyermekek 40%-a allergiás lesz. Ha mindkét szülőnél van erre hajlam, 7 éves korig gyermekeik felénél kialakul a betegség. Amennyiben mindkét szülőnek azonos atópiás betegsége van, az utódok mintegy 80%-a lehet beteg. (Asztma esetén 70%-ban azonos szervlokalizációjú kórkép várható.)

A szülőkön túlmenően a testvér (vagy testvérek) immunstátusa is növelheti a megbetegedés valószínűségét. Ha például az egyik testvér atópiás, akkor az allergia kialakulási esélye 25-35%. (A nagyobb gyermeknél igazoltan előfordult ételallergia 3,5-szeresére emeli a kisebb testvérnél az ételallergia kialakulásának rizikóját.)

A fent leírt statisztikai adatok abban segítenek, hogy – a család allergiás anamnézisének felvételével – a szakemberek feltérképezzék azokat a csoportokat, amelyek nagyobb valószínúséggel számíthatnak allergiás kórkép kifejlődésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint azok az újszülöttek tekinthetők magas rizikójúaknak az allergiára nézve, akiknél legalább az egyik szülő és egy idősebb testvér igazoltan atópiás.

A genetikai kísérletek rávilágítottak arra, hogy több gén is felelőssé tehető az allergiás hajlamok átvitelében. Ezek közül egyesek az immunglobulin (IgE) termelését, mások a sejtmúködést és a T-sejt-választ szabályozzák a szervezetben.

Az ételallergiák terén a glutén-érzékenység (coeliakia/cöliákia) és a genetikai faktorok között igen szoros összefüggéseket találtak. A genetika tehát meghatározó tényező, de a hajlam megléte nem jelent biztos megbetegedést.

A kutatók is elismerik, hogy sok esetben nem alakul ki allergia az atópiás egyéneknél, a kedvező környezeti és egyéb együttállások miatt. Ugyanakkor az is tény, hogy a genetikailag erre nem hajlamos szülőknél is 10-15%-os valószínűséggel alakul ki allergiás betegség több allergén anyag huzamosabb jelenléte mellett.

A hajlam tehát csak részben meghatározó, ugyanakkor veleszületett sajátosságok nélkül is kialakulhat a betegség. Nem mondhatjuk általánosan azt, hogy az allergia minden esetben gyógyítható, de nem szabad a genetika szerepét túlértékelni – lebecsülve ezzel az egyéb, allergiát okozó tényezők jelentőségét.

A genetikai kódok mellett számos kockázat létezik még, amelyek döntően befolyásolják az immunfolyamatok körülményeit, s így az allergiás kórképek kialakulását is. Ilyenek a környezeti és lelki tényezők, a táplálkozás, s egyéb életmódbeli sajátosságok is.

978
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]