Ismerje meg közelebbről a leggyakoribb bőrgyulladást, vagyis az ekcémát

941
HOZZÁSZÓLÁS:

A régi korokban azt tartották, hogy a bőr a test puha anyagainak felszíni beszáradása, megszilárdulása révén keletkezik, és kizárólag egyfajta élettelen héj vagy burok szerepe van. Ma már azekcema-karon-viszketesonban köztudomású, hogy a bőr nagyon is élő szövet, sőt komoly védelmi, méregtelenítő, hőszabályozó folyamatokat lát el. A bőr testünk legnagyobb tömegű szerve, az újszülött testsúlyának egyötödét, a felnőttekének pedig egyhatodát a bőr alkotja (12-16 kg).

Cikk hirdetés 8.

Testünk mintegy másfél négyzetméternyi felületen folyamatosan harcban áll a külső környezetben lévő, különböző halmazállapotú (gáz, folyadék, szilárd anyag) részecskékkel, ezenkívül bizonyos mértékig a szervezet belső állapotát is tükrözi a bőrszövet. Jelenleg mintegy 300 ezer féle különböző vegyi anyag vesz körül bennünket, s ez magyarázatul szolgál a bőrbetegségek terjedésére.

Milyen allergiák jelentkezhetnek a bőrön?

Az allergiás bőrbetegségeknek számos válfaja létezik, ezek közül a leggyakoribb az ekcéma és az urticaria. Az ekcéma (atópiás dermatitis) veleszületett hajlamon alapuló betegség, amely kiterjedt bőrgyulladással jár együtt.

A betegség gyakrabban fordul elő gyermekeknél és nem anyatejjel táplált csecsemőknél. Ezekben az esetekben döntően élelmiszer-allergia áll a háttérben (pl. tej, tojás), míg a felnőtteknél csak 10-15%-ban vezethető vissza táplálkozási okokra

Milyen tüneteket okoz az ekcéma?

csecsemőknél kiütések jelentkeznek kezdetben az arcon, majd továbbterjedve a törzsön és a végtagokon. (Sok esetben a betegség néhány év elteltével elmúlik.) A kiütések helyén igen heves viszkető érzés jelentkezik, és a vakarás okozta hámsérüléseken (ezenkívül a hámló, száraz, berepedezett bőrön) keresztül kórokozók juthatnak be és okozhatnak másodlagos fertőzéseket.

A gyermekkori ekcéma későbbi időszakban (másfél éves kor után) alakulhat ki, és a tünetek elsősorban a könyök- és térdhajlatra lokalizálódnak. A beteg gyermek bőre – tőként a téli hónapokban – száraz, érdes tapintató, a dörzsölés következtében utcakövezetszerű rajzolatú. (A csuklón, bokán és ujjakon is megjelenhetnek ezek a tünetek.)

Gyakori jelenség a bőr hámlása is, amelyet az allergiás folyamatokban nagy szerepet játszó ún. hízósejtek bőrszövetben rekedése okoz. A bőrbe került hízósejt nem képes már visszajutni a véráramba, hanem csak a bőrszövet eltávozása útján tud véglegesen kijutni a szervezetből. E jelenségnek köszönhető az ekcéma tüneteként tapasztalható hámlás a beteg bőrfelületén.

Az iskoláskorú gyermekek számára az ekcéma sok keserűség forrása is lehet, mivel társaik elhúzódnak tőlük bőrük kinézete illetve a fertőzésnek hitt bőrbetegség átterjedésétől való télelem miatt. Az ekcéma azonban nem fertőző, érintés útján nem terjed, sőt a legtöbb gyermek a serdülőkorig „ki is növi” a betegséget.

A felnőttkori ekcéma tünetei jellegzetesen a redőzött területeken, szemhéjon, homlokon, hajvonal mentén jelennek meg, ezenkívül jellemző a fülcimpa alatti berepedés és a szürkéssárga arcszín. A végtagok ilyenkor rendszerint hűvösek, és megfigyelhető a bőrt ért nyomás következtében tapasztalható paradox elfehéredés.

Mik lehetnek a kiváltó okok?

Az ekcémás kórkép kialakulásának pontos okai még napjainkban is csak kevéssé ismertek. Egyes vélemények szerint a genetika, mások szerint a házipor vagy az étrend a fő telelős. A tünetek fellángolását a tapasztalatok szerint a lelkiállapot, a ruházat (gyapjú, műszál) a vegyszerek, és egyes bőrfertőzések befolyásolják az előbbiek mellett.

Minden jel szerint kapcsolat van az ekcéma és a szénanátha illetve asztma között is, mivel az asztmás gyermekek mintegy 60%-a ekcémás. Az összes felsorolt tényező közül azonban a legszorosabb összefüggés a táplálkozás vonatkozásában gyanítható.

941
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]