Ismerje fel az asztma jellegzetes tüneteit

943
HOZZÁSZÓLÁS:

Nem korai, hanem „igazi” asztmára kell gondolni, amikor a köhögés gyakrabban jelentkezik, 10-30 percig vagy hosszabb ideig tart, kínzóvá válik.asztma14

Mely tünetek utalnak asztmára?

Cikk hirdetés 8.

Asztmára utalhat a köhögés, különösen, ha jellegzetes kiváltó okok indítják el. A betegségnek ebben a szakaszában további tünetek is társulnak hozzá.

Megjelenik a mellkasi sípolás, ami a köhögéssel együtt, de attól függetlenül is hallható még a beteg vagy a környezete számára is. Ezt a betegek különböző módon írják le: „zihálok”, „morog a mellem”, „hörgés van a mellemben” stb.

A mellkasból jövő sípoló vagy hörgő hangok, különösen, ha a kilégzéskor hallani őket, elsősorban asztmára utalnak. Többnyire a hosszabb köhögést követik, de felléphetnek anélkül is. Különösen asztmára gyanús, ha a meghűlés, a hörghurut alatt rendszeresen hallhatók ilyen hangok a mellkasban.

A közönséges megfázást, hörghurutot. tiidőgyulladást nem szokták ilyen sípoló-hörgő hangok kísérni, ennek ellenére sok beteg tartja ezt a jelenséget a meghűlés velejárójának.

Asztmára utalhat a köhögés, különösen, ha az alábbi jellegzetes kiváltó okok indítják el:

  • Egy nagyobb nevetés köhögésbe, köhögési rohamba megy át.
  • Egy-egy mélyebb légzés, hosszabb vagy hangosabb beszéd, kiabálás, sírás.
  • Gyorsabb futás vagy kocogás, kerékpározás után (esetleg mellkasi sípolással, mellkasi nyomásérzéssel együtt), különösen hűvösebb levegőn.
  • Bizonyos porok, füstök, erős szagok, cigarettafüst.
  • Ébredés a hajnali órákban fellépő köhögésre. (A köhögés száraz, hosszabb fennállása után mellkasi sípolás, esetleg fulladásérzés is kíséri. Asztmára utal az is, ha ugyanezek a tünetek reggel, ébredés után lépnek fel.)

Ezek a mellkasból jövő hangok, még ha eleinte ritkán fordulnak is elő, már az asztma vagy az asztmával rokon légúti betegségek első jelzői, komolyan kell venni őket.

A fenti tünetekkel egy időben jelentkező tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás is asztmára terelheti a figyelmet. Ilyen, ha például éjszaka felébreszti a beteget a görcsös, száraz köhögés, ugyanakkor tüsszögés, orrfolyás is nehezíti az állapotát. De a szezonálisan (bizonyos növények virágzásakor) együttesen fellépő köhögéses-sípolásos-tüsszögéses tünetek is asztmára utalnak.

A mellkasi szorítás, illetve fulladás, légszomj érzése az eddig ismertetett tünetekkel együtt előfordulva szinte biztossá teszi, hogy asztmáról van szó. „Mintha ülnének a mellkasomon”, „Valami összeszorítja a mellkasomat” – mondják a betegek. A légzés nehezítettségét esetenként kínzó légszomjként élik meg.

Ez a tünet ritkán jelentkezhet önmagában is, de jellemzőbb az asztmára, hogy a köhögéssel vagy a mellkasi sípolással együtt lép fel.

A fenti tünetek közül már egynek a megléte is asztmára utal, ha a jellegzetes szituációkban lép fel, és feltétlenül az asztma rendszeres kezelését teszi szükségessé.

943
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]