Hogyan függhet össze az idült melléküreg-gyulladás és az allergia?

887
HOZZÁSZÓLÁS:

Az idült melléküreg-gyulladás nem feltétlenül allergiás betegség, de többféle módon is összefügghet a túlérzékenységgel.mellekureg

Az allergia és a melléküreg-gyulladás kapcsolata

  • Allergiás reakciók léphetnek föl a melléküregekben és az orrüregben zajló allergiás eredetű folyamatok során.
  • Ha az orrüregben zajló allergiás reakciók elzárják a melléküregek kivezető csatornáit, még ha az allergiás reakció nem is érinti közvetlenül a melléküregeket, bennük a váladék panghat és befertőződhet.
  • Amikor a melléküregek begyulladnak, a bennük elszaporodó mikroorganizmusok (gyakran penészgombák) allergiás vagy más túlérzékenységi reakciókat válthatnak ki. A „belső ellenségre” való ilyen allergizálódás további gyulladást okoz, és még több váladék termelődését vonja maga után. Az allergiás, gomba kiváltotta melléküreg-gyulladás heves viták tárgya. A gombák mellett a baktériumok egy része is kiválthat allergiás reakciót.
  • Az idült melléküreg-gyulladás – bármi okozza is – asztmás panaszokkal járhat. Melléküreg-gyulladásban és asztmában egyaránt szenvedő gyermekeknél a melléküreg-gyulladás elmúlta után rendszerint az asztma elleni gyógyszerekre sincs szükség, mert megszűnnek a légzési panaszok. Az összefüggés feltehetően a garatba, innen a torokba fokozottan jutó váladékban, a szájon át történő légzésben, esetleg a melléküregek és a légutak nyálkahártyája közötti idegi kapcsolatban (az ún. sinobronchialis reflexben) rejlik, ami légúti gyulladást idézhet elő. Az is lehetséges, hogy a melléküreg-gyulladás kapcsán a véráramba jutó gyulladáskeltő vegyületek aktiválják az immunrendszert, s ez vált ki testszerte erősebb válaszreakciókat.
  • Idült melléküreg-gyulladás lehet a hosszú ideje fennálló bőrgyulladás, csalánkiütés oka is – az előbbi kezdésével gyorsan és látványosan javulnak a bőrtünetek.
  • Az idült melléküreg-gyulladásban szenvedők egy része aszpirinérzékeny – ez az érzékenység asztma, orrpolip, rhinitis és idült csalánkiütés esetén is felléphet. Sokat javulhat a melléküreg-gyulladás, ha a beteg nem szed sem aszpirint, sem vele rokon gyógyszereket.
Cikk hirdetés 8.
887
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]