Hogyan állapítja meg az orvos az asztmát?

1042
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyakorlott orvos nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy a beteg asztmás vagy sem.orvos

Cikk hirdetés 8.

Az asztma diagnózisában a legnagyobb segítséget a betegség története és a betegség lefolyásának jellegzetessége adja.

Ennek érdekében fontos, hogy a beteg megfelelő részletességgel számoljon be a tüneteiről (köhögés, mellkasi sípolás, nehézlégzés) Lényeges, hogy a panaszok elmondása ne csak a közelmúlt eseményeire korlátozódjék.

Ha a beteg panaszai és vizsgálata alapján az orvos asztmára gondol, akkor szükség lehet műszeres vizsgálatokra. Mivel az asztma a légutak működési zavara, kimutatása elsősorban olyan módszerekkel lehetséges, amik a tüdő működését vizsgálják.

A légzésfunkciós vizsgálatok annak megállapítására szolgálnak, hogy a légutak működése normális vagy kóros. Még az egyszerűbb légzésfunkciós eszközökkel is megállapítható a tüdők befogadóképessége, illetve az, hogy a légutak normális tágasságúak vagy szűkebbek.

Az orvosi vizsgálatkor feltétlenül ejtsünk szót az alábbiakról!

  • Voltak-e hasonló tüneteink az elmúlt hónapokban, vagy az elmúlt években?
  • Mikor volt ilyen először?
  • Milyen gyakorisággal fordult elő azóta?
  • Meddig tartott egy-egy ilyen epizód? Magától elmúlt, vagy gyógyszer kellett hozzá?
  • Volt-e valamilyen szabályszerűség az előfordulás idejében (csak a hideg hónapokban, vagy éppen a tavaszi-nyári hónapokban)?
  • A korábbi epizódok összefüggtek-e a helyszínnel (szülők/ nagyszülők régi háza, présháza, nyaralója), valamilyen tevékenységgel (sportolás, futás, takarítás, porolás, porszívózás, kerti munka, betakarítás), az időjárás változásával vagy valamilyen érzelmi megrázkódtatással?
  • Volt-e összefüggés a korábbi tünetek megjelenése és a munkahelyi tartózkodás között?

Az önmagában nem mond sokat, hogy a beteg „mennyit fújt”, „mennyi a vitálkapacitása”, mert ez attól függ, hogy az illető milyen idős, milyen magas stb. Ha a légzésfunkciós eredményekről érdeklődünk, akkor azt kérdezzük inkább, hogy megfelel-e az egészségesekének, vagy elmarad-e attól, és ha igen, akkor milyen mértékben.

A légzésfunkciós vizsgálatok egyik sajátos formája a csúcsáramlás otthoni mérése egy olyan kézben elférő légzésfunkciós készülékkel, ami a légutak tágasságával kapcsolatos légzésfunkciós értéket mér.

A beteg az otthonában reggel és este méri a csúcsáramlását, és annak nagyságából, illetve a 2-4 héten át reggel és este mért csúcsáramlások értékének ingadozásából az orvos fontos következtetéseket tud levonni a légutak működésével kapcsolatban, ami megerősítheti az asztma diagnózisát.

  • Allergológiai vizsgálatok. A betegek nagyon fontosnak tartják, de az asztma felismerése vagy kezelése szempontjából legtöbbször nincs döntő jelentőségük. Allergiás bőrpróbát vagy laboratóriumi vizsgálatot elsősorban akkor végezenek, ha fontosnak tartjuk megállapítani az allergiás asztma kiváltó allergénjét. A cél, hogy ~ ha lehet – azt eltávolítsák a beteg környezetéből, vagy óvakodjon tőle a beteg. A foglalkozással kapcsolatos allergiás asztmánál lehet az allergizáló tényező kimutatása igazán lényeges.

A fentiek csaknem minden esetben elegendőek az asztma megállapításához.

  • Egyéb vizsgálatok. Az esetleges, társuló tüdőbetegség meg-állapítására vagy kizárására szoktak végezni például röntgenvizsgálatot, hiszen az asztma nem okoz röntgenelváltozást, a negatív röntgenlelet inkább az asztma meglétét erősíti meg. Hörgőtükrözés is csak abban az esetben történik, ha az orvosban más tüdőbetegség gyanúja is felmerül.
1042
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]