Fontos tények a poratkákról

986
HOZZÁSZÓLÁS:

Mivel a háziporatkák tömegesen idéznek elő allergiás reakciót, behatóan tanulmányozták ólcet és számos módszert dolgoztak ki az elpusztításukra, ami nem elég, ugyanis az allergénjeik megmaradnak. Az allergéneket semlegesíteni kell – azaz a szerkezetüket kell megváltoztatni oly módon, hogy az immunrendszer számára ne legyenek felismerhetők. Néhány tény ismerete megkönnyíti a poratkák elleni fellépést.poratka1

A poratkák legfontosabb jellemzői

  • A poratkák a párás környezetet kedvelik. Nem isznak, hanem a levegőből veszik fel a nedvességet. Amikor a relatív páratartalom 50 százalék alá esik, az atkák fokozatosan kiszáradnak és elpusztulnak.
  • A poratkák az ember lehámló bőrhámsejtjeivel táplálkoznak, de ezeket csak akkor fogyasztják el, ha előzőleg penészgombák lebontották őket. A magas (70-90 százalékos) relatív páratartalom mindenki számára probléma, aki allergiás a poratkákra, mert ez kedvez az atkáknak legmegfelelőbb penészgombafaj tenyészésének.
  • A poratkák matracokban, párnákban, kárpitokban, pliissállatokban tanyáznak. Amikor az ember belesüpped egy fotelbe, bebújik az ágyba, vagy éjszaka forgolódik, nagy mennyiségű allergén verődik föl, s bőre vagy légútjai ilyenkor kapják a legnagyobb dózist. Szőnyegekben is előfordul a poratka, de általában kisebb mennyiségben.
  • A poratka allergénje aránylag nehéz, szemben pl. a macskák vagy penészgombák allergénjeivel. Kevés szálldos belőle a levegőben, ezért a legtöbb akkor kerül a szervezetbe, amikor a forráshoz – párnához, matrachoz, plüssjátékhoz – közel lélegzünk. Ez magyarázza, hogy a levegőszűrőknek a poralkára allergiás egyének nem sok hasznát veszik.
  • Poratka mindenhol előfordul, s a ruházattal bárhová behurcolhatók. Még ha időről időre sikerül is kiirtani őket a lakásból, hamarosan újra megjelennek. Egy-egy új matracban négy hónapon belül megtelepszenek.
Cikk hirdetés 8.
986
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]