Hogyan ismerhető fel az ételallergia kisbabáknál?

1173
HOZZÁSZÓLÁS:

A nagyobb gyerekek és a felnőttek ételallergiájával ellentétben, ahol tünetek rendszerint a szájban jelentkeznek, a kisbabáknál egyéb emésztőrendszeri tünetek léphetnek fel (hányás, ill. hasmenés – olykor véres, váladékos formában).baba

Milyen tünetek utalhatnak ételallergiára?

Cikk hirdetés 8.

Némelyik gyereknél a valódi ételallergia tünetei közé tartozhat az atópiás ekcéma is.

Az anafilaxiás reakció csecsemőknél ritkább, mint nagyobb gyerekeknél vagy felnőtteknél, de azért néha előfordul.

A kisbabák ételallergia okozta hasmenése másodlagos laktázhiányt idézhet elő, ami miatt a tejtermékek fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. Ha az allergén ki is kerül az étrendből, a laktázhiány akkor is fennmaradhat egy ideig – addig, amíg a bélnyálkahártya helyre nem jön.

Tápszeres babák esetében az allergén többnyire a tehéntejben lévő fehérje, míg a szoptatott csecsemőknél bármi lehet, amit az anya eszik – a tápanyagok ugyanis nagyon kis mennyiségben bekerülhetnek az anyatejbe.

Természetesen náluk is az olyan közönséges allergének az első számú gyanúsítottak, mint a tehéntej. Ezért hat hónaposnál fiatalabb baba nem kaphat tehéntejet semmilyen formában.

Hogyan diagnosztizálható?

A valódi ételallergia megállapításához és a problematikus élelmiszer kiderítéséhez csecsemőkorban is használható a bőrpróba, ám a kicsiknél meglehetősen gyakori az álnegativitás (negatív teszteredmény a tényleges reakció ellenére).

Az álpozitivitás (pozitív teszteredmény anélkül, hogy az élelmiszer tényleges reakciót váltana ki) aránylag ritka a kisbabáknál. Általános szabály, hogy ha a tünetek az etetés után nagyon gyorsan kialakulnak, nagy valószínűséggel IgE közvetítette ételallergiáról van szó.

Sokat segíthet az orvosnak a diagnózis felállításában, ha pontos feljegyzést készítünk a tünetek jelentkezésének időpontjáról és minden más részletről, ami fontos lehet.

A véres, váladékos hasmenéssel járó idült vastagbélgyulladás tüneteit mutató kisbabák egy részénél az ok valódi étel-allergia. Az ilyen csecsemőknél a diagnózis étel kiváltotta vastagbélgyulladás.

Bőrpróbával kimutatható, mely élelmiszerek idézik elő. A vastagbélgyulladás idővel elmúlik, ám más klasszikus allergiás betegségek követhetik, pl. asztna. Tünetei egyébként nagymértékben megegyeznek a colitis ulcerosáéval – ami viszont nem allergiás reakció, és orvosi kezelés nélkül nem múlik el.

Ezért fontos a valódi colitis ulcerosa és az étel kiváltotta vastagbélgyulladás elkülönítése. Az ételekre adott reakciók diagnosztizálása csecsemőknél különösen nehéz, annyiféle különböző ételérzékenység fordul elő ebben a korban – ezek közül sok nem is valódi ételallergia, hanem valamilyen más immunreakció.

1173
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]