Amit tudnia kell az immunrendszer satnyulásáról

1006
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elmúlt évtized kutatásainak köszönhetően kezdjük megérteni, miért váltak a hatvaimmunrendszer3nas évek eleje óta született fiatalabb generációk olyan ijesztő mértékben fogékonnyá az allergiás eredetű betegségekre. Az újabb adatok rámutatnak: alapvetően meghatározó ebből a szempontból az, hogy a gyermek immunrendszere miképpen fejlődik.

Nem szabad túlzottan steril térben tartani gyermekeinket

Cikk hirdetés 8.

A szabadban játszadozó gyerekek valószínűleg mindig ettek némi földet – ha nem is szándékosan, de úgy, hogy a talajszemcséket véletlenül lenyalták a koszos ujjukról. Az amerikai mondás, hogy „halálodig egy véka földet megeszel” – aligha alaptalan. Valóban, úgy tűnik, hogy egyáltalán nem árt némi földet elfogyasztani, hogyha allergizáló világunkban baj nélkül akarunk élni.

E hatás elősegítése érdekében a kutatók legújabban azon fáradoznak, hogy Afrikából származó talajbaktériumok felhasználásával vakcinát állítsanak elő. Egy, a Bristoli Egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik naponta ötnél többször mosnak kezet és kétszer fürdenek, majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak asztmát, mint azok a társaik, akik legfeljebb háromszor mosnak kezet, és csak minden másnap fürdenek.

Ezeket a „koszosabb” gyerekeket valószínűleg az védi az asztmától, hogy jelentéktelen kis fertőzések érik szervezetüket, melyeknek tünete alig van, vagy egyáltalán nincs.

Más vizsgálatok alapján tudjuk, hogy kevésbé fogékonyak bizonyos allergiás megbetegedésekre azok a gyerekek, akiknek már van nagyobb testvére. Ez valószínűleg a fertőző betegségek terjedésével magyarázható, ugyanis a sok gyerekkel való együttlét – pl. a bölcsődében – több fertőzés melegágya, ám éppen ezáltal védelmet is biztosít az allergia ellen.

Az NDK-ban annak idején a kisgyerekeket már egészen korán bölcsődébe adták; ottani kutatók megállapították, hogy ha kis családokból származó gyermekek 6-11 hónapos korukban kerültek bölcsődébe, lényegesen kevésbé váltak fogékonnyá az allergiára, mint azok a társaik, akiket később adtak be. Az allergia-rizikó azoknál az egykéknél bizonyult a legmagasabbnak, akik csak kétéves koruk után kerültek közösségbe.

Coloradói (USA) kutatók a problémakört nemrégiben egészen más szemszögből vizsgálták meg: a háziporban lévő bakteriális endotoxinok mennyiségét határozták meg – ezek olyan, baktérium termelte anyagok, amelyek igen erőteljes hatást fejtenek ki az immunrendszerre.

Azok a kisgyerekek, akik olyan háztartásban nőttek fel, ahol a háziporban sok volt az endotoxin, jóval ritkábban adtak pozitív bőrreakciót az olyan közönséges allergénekre, mint ami például a házimacska szőrében, a tejben vagy a poratkában van jelen.

A nagyon tisztán tartott háztartásokban felnőtt gyerekeknél, ott, ahol a porban kevés volt az endotoxin, viszont gyakrabban volt pozitív a reakció. (Szerencsére megoldható, hogy otthonunk poros legyen minimális számú poratkával.)

1006
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]