Az allergiások ideális munkahelye

934
HOZZÁSZÓLÁS:

Kiválasztása már a foglalkozás kiválasztásával kezdődhet. Mielőtt valaki szakmát válascanstockphoto21988743zt, legalább is olyan szakmákban, amelyekben a folyamatos érintkezés bizonyos allergizáló tényezőkkel, vegyszerekkel elkerülhetetlen, érdemes a fennálló, de esetleg tüneteket nem okozó érzékenységeit megvizsgálni.

Mire figyeljünk?

Cikk hirdetés 8.

Az ideális allergénszegény vagy esetleg -mentes munkahely olyan, ahol a munkafolyamatok tervezésének idején tájékozódnak már arról, hogy vannak-e, képződnek-e nélkülözhető, mással kiváltható allergénhatású anyagok a rendszerben, és ha az allergén kontaktus elkerülhetetlen, akkor az ezt a rizikót felvilágosítottan vállaló dolgozó számára milyen védő felszerelések szükségesek, hogy működtethetők-e megfelelő hatékonyságú védőfelszerelések, és mennyiben befolyásolják a munkavégzés lehetőségét.

Előfordulhat persze, hogy valaki olyan munkát vállal, amelyben allergiás lesz (bőr- és légúti allergiák a leggyakoribbak). Gyanút kelthet, ha valaki a munkakezdést követő egy-két órában lesz tünetes vagy a munkaidő végére, és a tünetei másnap reggelre vagy a hétvégi pihenés alatt, esetleg szabadsága alatt teljesen megszűnnek. Ez arra utalhat, hogy egy munka alatti kontaktus idézi elő panaszait.

Ilyen helyzetben mindig szükséges a beteg foglalkozás-egészségügyi, célzott vizsgálata. Egészségügyi szakterületeken a latexérzékenység a dolgozók akár 10-15%-ában is kialakul egy idő után, de még sokkal nehezebb helyzetben van az, aki már eleve ilyen túlérzékenységgel kezdi el a tanulást vagy a gyakorlatot.

Mely szakmák a fő rizikófaktorok?

Kozmetikus, fodrász, fényképész, nyomdász, élelmiszeripari szakmáknak (pl. sütődéknek) is vannak jellegzetes vegyszerei, anyagai. A technológia változása miatt a vizsgálandó anyagok listája is sűrűn változhat – nemcsak új anyagok kerülnek be, de szerencsére egyre erősebb kívánalom a dolgozók védelme: hogy az allergiás kontaktust egyszerre több úton, így az erősen allergén anyagok lecserélésével is javítani lehessen.

A munkahelyi allergiák kialakulásához szerencsére általában hosszabb idő szükséges, idejében észrevéve a helyzetet, jó esélye van annak, hogy az ok megszűntével a dolgozó teljesen meggyógyul.

934
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]