Az allergiás reakciók 4 alaptípusa

1014
HOZZÁSZÓLÁS:

Allergia, vagy túlérzékenység eredeti megfogalmazásában a szervezet megváltozott, a szokásostól eltérő reakcióképességét jelenti bizonyos anyagokkal szemben.allergia-nagy-d0000669Fc8522047e5d2

Cikk hirdetés 8.

Szűkebb értelemben olyan immunfolyamat, amely során az antigén hatására olyan specifikus ellenanyag képződik, amely a szervezetet az antigénnel szemben érzékennyé teszi, szenzibilizálja. Az antigén újabb behatolása esetén a túlérzékeny szervezet másképpen válaszol, mint egyéb immunfolyamatokban. Az immunválasznak ezt a formáját allergiás reakciónak, a túlérzékenységet kiváltó antigént, allergénnek, a képződő ellenanyagokat pedig ‘reagineknek‘ nevezik.

Milyen típusú allergiás reakciók vannak?

Az allergiás reakcióknak négy alaptípusa ismert:

  1. Az anafilaxiás reakciók (orvosi értelemben a “hirtelen fellépő, kiterjedt, potenciálisan súlyos és életveszélyes allergiás reakciók) során az allergén hatására a szervezetben ellenanyagok képződnek. Ezek jellegzetes tulajdonsága, hogy bizonyos sejtek (pl. hízósejtek) felületéhez kötődnek. Az allergén a szervezetbe jutva a sejtek felületén helyet foglaló ellenanyag-molekulákkal reagál. Az antigénantitest reakció következtében a sejtekből mediátoroknak nevezett anyagok szabadulnak fel, amilyenek pl. a -hisztamin, bradikinin, szerotonin stb.
    Ezek az anyagok elsősorban az erekre hatva váltják ki az anafilaxiás reakcióra jellegzetes tüneteket (pl.: nyelv zsibbadása, duzzadás, hányinger).
  2. A citatoxikus reakciók során az ellenanyagok a sejtek felületén levő antigénekkel, azaz magukkal a sejtekkel lépnek reakcióba. A reakció eredményeképpen a sejtek elpusztulnak.
  3. A harmadik egy újabb, szintén azonnali reakciótípus, mely során a szövetekbe, érfalba lerakódva már sejt -és szövetártalom keletkezik.
  4. Ún. késői típusú reakció, amely ellentétben az előző reakciótípusokkal, nem ellenanyagokkal, hanem az antigéninger hatására meginduló celluláris (sejtes) reakcióval áll összefüggésben. Olyan sejtek váltják ki, amelyek az antigénnel specifikusan reagálni képesek.

Az allergiás folyamatokban ezek a reakciótípusok rendszerint együttesen fordulnak elő.

1014
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]