Aggodalomra adhat okot a (kis)gyermekkori tejallergia?

937
HOZZÁSZÓLÁS:

A tejben található értékes tápanyagok (fehérjék, ásványi anyagok és nyomelemek) általánosan fontosak egy egészséges szervezet számára. Nemzetközi statisztikák támasztják alá, hogy a tejjel szembindexeni allergia már gyermekkorban elkezdődik.Tejallergia a  fiatalok 1/3-1/4 részénél tapasztalható!

Mik lehetnek az okai?

Az allergiás tünetek kialakulásában szerepet játszhatnak örökletes tényezők, de lényegében az immunrendszer abnormális reakciói (melyek során az allergiás panaszokat rendre kiváltó hisztamin szabadul fel) váltják ki az allergiát a tejjel és tejszármazékokkal kapcsolatban.

Cikk hirdetés 8.

A tünetek különböző erősségűek lehetnek: hányás, hasmenés, emésztési nehézségek, bőrkiütések, légézsi nehézségek stb.

1 éves kor alatti gyermekeknél jellemzően a fejletlen immunrendszer miatt alakul ki az “idegennek” vélt fehérjékkel szembeni allergiás reakció. Komoly aggodalomra azonban igazán nincs ok, hiszen megfigyelhető, hogy 3-4 éves korra a gyerekek döntő többsége “kinövi” a tejallergiát.

A tej, és a különböző tej alapú készítmények mellőzése a kezelés első lépése! Az allergiás reakciók ellen szokás antihisztamin alapú készítményeket is adagolni.

Tudta-e? A minél tovább tartó szoptatás kapcsán tudományosan igazolható, hogy az csökkenti a tejallergia gyermekkori kialakulásának a valószínűségét! 

A tej fogyasztásának komoly hatása van a gyermek fejlődésére. Fehérje -, kalcium -, vas – és energiatartalma különösen fontos egy fejlődő szervezet számára. Ezeket a tápanyagokat mindenképpen pótolni, kell, alternatív forrásokból! Azonban ügyelni kell arra, hogy a tej igen sok élelmiszer összetevőjeként feltűnik (pl.: joghurt, vaj, sajt stb.).

Mégis adhatunk tejet allergiás gyermekünknek?

Legalábbis erre enged következtetni a New York-i Mount Sinai Orvosi Központ meglepő megfigyelése. A kutatók azt tapasztalták , hogy azok a tejallergiás gyerekek, akik ételekbe (mondjuk muffinba) sütve hónapokon, vagy éveken keresztül tejterméket fogyasztanak, azoknál gyorsabban megszűnnek az allergiás tünetek.
A ‘The Journal of Allergy and Clinical Immunology’ szaklapban közölt tanulmány következtetésében az szerepel, hogy a sütés hatására a tejtermékek fehérjéi úgy módosulnak, hogy azok már kevésbé váltanak ki téves immunválaszt.

937
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3424
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]