A túlzásba vitt tisztaság is allergiát okozhat?

1014
HOZZÁSZÓLÁS:

A környezetünkben található vegyszerek allergiát kiváltó vagy elősegítő hatására is számtalan példa ismeretes. Közülük a kozmetikumok, a fürdöszerek és más testápolók konzerválószerevegyszerket, illatanyagokat, perubalzsamot, növényi alkotórészeket tartalmaznak, ezért egyre többször váltanak ki allergiás tüneteket.

Cikk hirdetés 8.

Az illatanyagra és a perubalzsamra érzékenyek aránya együtt biztosan meghaladja a lakosság 10%-át. Akinek ilyen eredetű panaszai vannak, célszerű végigolvasnia a rendszerint apróbetűs összetételt, s nem árt, ha egy-két idegen nyelven is tud – bár a fogyasztóvédelmi előírások kötelezővé tennék a magyar nyelvű feliratot -, hogy legalább azokat az összetevőket elkerülhesse, amelyek tudottan tüneteket váltanak ki nála. Esetleg próbát tehet a hipoallergénként jelölt, természetesen drágább szerekkel, bármennyire bizonytalan is ennek a fogalomnak az értelmezése.

Vajon a steril környezet-e a cél?

A háztartásokban használt vegyszerek közül mégsem a kozmetikumok, hanem a tisztítószerek hatásai váltották ki a legnagyobb vitát az allergológus körökben. A kérdés lényege: vajon okozhat-e allergiát a túlzott tisztaság?

Manapság valóban végeláthatatlan választék áll rendelkezésre a ruha-, konyha-, sütő-, WC- és más tisztítószerekből, csábító, kikerülhetetlen reklámok beszélnek rá a használatukra. Ha tisztává tesszük környezetünket – ami más értelemben a legfontosabb ellenszere lehetne a parlagfű terjedésének – vajon árthat-e a csillogó konyhakő vagy a lekváros trikó fehérre mosása? A válasz – bármilyen furcsa is, és bármennyire ellent is mond a logikának – kacskaringós ugyan, de mégis: valószínűleg igen.

Védekezőképességünk a külvilág fertőzéseivel (pl. baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, gombákkal) szemben nem velünk született, hanem számos, közvetlen tapasztalat alapján megtanult ismeret. Ezeket a tapasztalatokat nagyrészt első életéveinkben gyűjtjük.

Nemcsak azért fontosak, mert konkrét kórokozók ellen védettséget jelentenek, hanem azért is, mert az immunműködés teljes érettségének, maximális teljesítőképességének eléréséhez is szükségesek. (Érdekes elgondolkodni azon is, hogy az immunológiai tapasztalat és a szélesebb értelemben vett élettapasztalat megszerzése és felhasználása mennyire hasonló elvekre épül…).

Ha tehát környezetünkben a „tisztaságot” (bármit is jelent ez konkrétan) biztosító anyagokat feleslegesen sokszor és feleslegesen nagy mennyiségben használjuk, nemcsak tőlük lehetünk allergiásak (például a krómra, amely egyes mosószerek nélkülözhetetlen komponense), hanem a szükséges immunológiai védekező iskolázottság gyengesége, elhúzódó kialakulása is lehetővé teszi, hogy a mérleg az allergiás irányba billenjen.

1014
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]