Amit tudnia kell a keresztallergiáról

1020
HOZZÁSZÓLÁS:

Az immunológiai keresztreakciókat más szóval keresztallergiáknak is nevezik. Sok beallergia6teg többféle fű- vagy fapollenfajtára érzékeny, és bármelyikkel érintkezik, kialakulnak a jellegzetes tünetek.

Cikk hirdetés 8.

Jó példa erre, hogy a fűpollen-érzékenység gyakran együtt jár a gabonapollen-érzékenységgel és az ennek megfelelő keresztallergiával. A jelenség lényege, hogy a hasonló szerkezetű allergének vagy azok kisebb részei ugyanúgy ellenanyag-termelésre sarkallják a szervezetet az érzékennyé vált egyénben, mint az eredeti allergén.

A keresztallergia fajtái

Keresztreakciók bizonyos élelmiszerek és pollenek között is előfordulhatnak, ami azt jelenti, hogy az adott élelmiszer fogyasztása ugyanolyan tüneteket okoz, mint a virágpor. A tünetek nemcsak nátha, hanem ún. orális allergia szindróma formájában is jelentkezhetnek – például a gyümölcs fogyasztását követően ajak- és nyelvduzzanat, viszketés, esetleg vizenyő alakul ki nyelési nehézséggel és fulladással.

Allergénrészecskék például a mézzel, a teával, a kozmetikumokkal is a szervezetbe juthatnak, ezért a virágpor-allergiásoknak e tényezőkre is figyelemmel kell lenniük.

A szénanáthások mintegy harmada egyidejűleg légúti asztmában, az asztmások közel 80%-a pedig allergiás náthában is szenved.

Amikor nagy a levegő pollentartama, – a hörgők túlérzékenysége miatt – a nem asztmás szénanáthások is tapasztalhatnak alsó légúti tüneteket, így fizikai terhelésre vagy egyéb légúti ingerre (pl. füst, szennyezett levegő) jelentkező nehézlégzést, illetve köhögést. Súlyosabb esetben folyamatos panaszok (pl. köhögés) és éjszakai nehézlégzés is felléphet.

1020
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]